Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

100 μέρες... αλαλούμ!



Της Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές ξέσπασμα των βουλευτών του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, οι οποίοι καυτηρίασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις παλινωδίες και τα προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση στο εσωτερικό της, ωραιοποιώντας, παράλληλα, τις πρώτες 100 ημέρες «αλαλούμ» της θητείας της.
Οι ενδοκυβερνητικές έριδες και η οικονομία ήταν εξάλλου τα θέματα που κυριάρχησαν στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ζάππειο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε με προσεκτικές διατυπώσεις να στηρίξει τους συνεργάτες του, αποφεύγοντας παράλληλα να ανοίξει «νέα μέτωπα» με στελέχη και βουλευτές που τους έχουν βάλει στο επίκεντρο της κριτικής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της ξεκάθαρης στήριξης που παρείχε στον υπουργό Οικονομικών, με εγκωμιαστικά λόγια σχολίασε και την παρουσία στο πλευρό του της κ. Αίγλης Μπαλαμάτση, η οποία έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο «στόχαστρο» πολλών εξαιτίας του διορισμού της στη Βουλή και της τοποθέτησής της στο Δ.Σ. του ΕΟΤ.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ένδειξη ζωντάνιας» τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και επισημαίνοντας τον «ελεγκτικό ρόλο» των βουλευτών προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα.
Έθεσε, πάντως, όριο ανάμεσα στις διαφοροποιήσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης στην κυβέρνηση και εκείνες που ακολουθούν τις οριστικές αποφάσεις.
Απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις για την οικονομία ο κ. Παπανδρέου έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις, καθώς από τη μία υποστήριξε πως «η κατάσταση είναι για κλάματα» και από την άλλη ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι η κυβέρνησή του ήρθε για να γράψει Ιστορία. Εξάλλου, για την κατάσταση στην οικονομία επέρριψε εξ ολοκλήρου ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία απέδωσε και «ακροδεξιές αντιλήψεις» στο θέμα των μεταναστών. Πέραν αυτού, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε σημαντικές αλλαγές, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση «πού θα βρείτε τα λεφτά», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Λεφτά υπήρχαν, λεφτά βρήκαμε όταν θελήσαμε για το πρόγραμμα της ενίσχυσης των ασθενέστερων, αλλά το ερώτημα είναι "πού πήγαν τα λεφτά"».
Σε άλλη ερώτηση, παραδέχτηκε ότι λάθη γίνονται στην κυβέρνησή του, αλλά τα απέδωσε στη «μάχη» της με τα προβλήματα, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα επιβολής ενιαίου ΦΠΑ της τάξης του 15%, καθώς -αν και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση- απέφυγε να δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα ληφθεί στο μέλλον.
Ερωτηθείς σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας Εξεταστικής για την οικονομία, αποφεύγοντας την ίδια ώρα να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και για την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία είχε κάνει «σημαία» του αντιπολιτευτικού της λόγου στο παρελθόν. Επίσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη στελέχωση του δημόσιου τομέα, τις οποίες πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει, ενώ ερωτηθείς για τον Κώστα Σημίτη αποκάλυψε πως «έχουμε συχνές επαφές».

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΕΜΦΥΛΙΟΣ

«Εκρηξη» σημειώθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ξέσπασαν με σφοδρότητα εναντίον των χειρισμών και των επιλογών της κυβέρνησης, χλευάζοντας τα περί διαβούλευσης και άλλων «καινοτομιών» που προβάλει ο κ. Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του.
Οι βουλευτές έφτασαν στο σημείο να ειρωνευτούν ακόμα και τις θέσεις που έχει κάνει σημαία ο πρωθυπουργός, στήνοντας, παράλληλα, στην κυριολεξία στον τοίχο τον υπουργό Οικονομικών για την τροπολογία που αφορά στις γονικές παροχές.
Εξαιτίας της σφοδρότητας των πυρών που δέχτηκε ο υπουργός υποχρεώθηκε να απολογηθεί, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ακόμα είναι «πρωτάρης» και δεν γνωρίζει καλά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες!
Κλίμα δυσαρέσκειας καταγράφηκε όμως και για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παπουτσή, την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για απώλειες των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και για κυβερνητική απραξία εξαιτίας της παρατεταμένης διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης οι βουλευτές είπαν:
Βάσω Παπανδρέου: «Οι αρρυθμίες και οι αναταραχές στην κυβέρνηση αντανακλούν στην αγορά. Δεν υπάρχει γενικός γραμματέας ακόμα για το ΕΣΠΑ και οι περισσότεροι περιφερειάρχες που βάλατε δεν ξέρουν τι είναι. Δεν υπάρχει λειτουργία της κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες... Καλή η διαβούλευση, αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση».
Γιώργος Φλωρίδης: «Κάποιοι υπουργοί κάνουν τους φίλους του λαού και κάποιοι άλλοι τους εχθρούς. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διορθωθεί. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε. Δεν έχετε ξεκαθαρίσει στον κόσμο αν διανύει περίοδο λιτότητας».
Κώστας Γείτονας: «Με αντιεξουσιαστές υπουργούς κυβέρνηση δε γίνεται».
Ελπίδα Τσουρή: «Εάν αυτά συνέβαιναν έξι μήνες πριν δεν θα ήταν ίδιες οι δημοσκοπήσεις».
Μεταξύ άλλων, η βουλευτής Σοφία Γιαννακά φέρεται να έστρεψε τα «βέλη» της στον Χρ. Παπουτσή και την Τίνα Μπιρμπίλη, λέγοντας στον Γ. Παπακωνσταντίνου πως «κάθε φορά που σας φοβίζουν, μην κάνετε πίσω. Σας κάνει κακό».
Απολογούμενος ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε: «θα μπορούσα να εφαρμόσω τον νόμο τον Απρίλη και να φορολογήσω αναδρομικά. Δεν νομοθετώ, όμως, σαράντα πέντε χρόνια δεν ήξερα καν τη διαδικασία. Με συμβούλευσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μίμης Ανδρουλάκης, είχε χαρακτηρίσει «τρίχες» τα περί διαβούλευσης.

πηγή:www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου