Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Νέα θεραπεία ύστερα από εγκεφαλικό


Πρωτεΐνη που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό αποκατέστησε την κινητικότητα σε αρουραίους




ΙΡΒΑΪΝ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ Ατομα που εμφανίζουν προβλήματα στην κινητικότητά τους μετά από εγκεφαλικό είναι πιθανόν στο μέλλον να μπορούν να λαμβάνουν μια θεραπεία η οποία αποκαθιστά τη λειτουργικότητα των άκρων, ακόμη και όταν η χορήγησή της γίνει πολύ καιρό μετά το επεισόδιο. Δύο νέες μελέτες ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αποκαταστήσει την κινητικότητα σε αρουραίους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπως μάλιστα προέκυψε, η χορήγηση της πρωτεΐνης απευθείας στον εγκέφαλο οδήγησε σε αποκατάσταση της κινητικότητας των άκρων κατά 99%. Ακόμη και όταν όμως η χορήγηση έγινε μέσω της ρινικής οδού οδήγησε σε αποκατάσταση της κινητικότητας κατά 70%- την ίδια στιγμή στα πειραματόζωα που δεν έλαβαν θεραπεία η κινητικότητα αποκαταστάθηκε κατά μόλις 30%.

Οι δύο μελέτες που διεξήχθησαν από την ερευνήτρια Μάγκντα Γουέρα-Κρέσπο και την ομάδα της αφορούσαν μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται μετατρεπτικός αυξητικός παράγοντας α (ΤGF-α) και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στον σχηματισμό ιστών όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού από τη στιγμή της σύλληψης ως και τα γηρατειά.

Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νeuroscience» προκλήθηκε στους αρουραίους εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο οδήγησε σε πρόβλημα στην κινητικότητα της μιας πλευράς του σώματος (σύμπτωμα όπως αυτό που εμφανίζεται στους ανθρώπους). Εναν μήνα μετά το επεισόδιο (διάστημα που αντιστοιχεί σε περίπου ένα έτος για τους ανθρώπους) χορηγήθηκε στον εγκέφαλο των ζώων η πρωτεΐνη ΤGF-α. Οπως προέκυψε, μέσα σε 30 ημέρες τα ζώα ανέκτησαν σχεδόν πλήρως την κινητικότητά τους.

Στη δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Stroke & Cerebrovascular Diseases» οι ίδιοι ερευνητές χορήγησαν την ΤGF-α στους αρουραίους σε μορφή ρινικού σπρέι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χορηγήθηκε μια τροποποιημένη εκδοχή της πρωτεΐνης ώστε να είναι πιο σταθερή κατά το ταξίδι της ως τον εγκέφαλο. Εναν μήνα μετά τη χορήγηση τα ζώα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό είχαν ανακτήσει το 70% της κινητικότητάς τους.
πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου