Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Πιο ξενόφοβη η σημερινή Αυστραλία




Πηγή: Εφημερίδα Νέος κόσμος

Η κυβέρνηση Φρέιζερ το 1979 φοβόταν ότι η άφιξη των Βιετναμέζων προσφύγων (τότε) με σαπιοκάραβα στην Αυστραλία θα δίχαζε την πολιτική ηγεσία της χώρας και το λαό για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Μάλκολμ Φρέιζερ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ

Τα πιο πάνω στοιχεία, από τις συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου, που τότε είχαν χαρακτηρισθεί απόρρητα, δόθηκαν πριν λίγες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας η οποία και επιτρέπει τη δημοσίευσή τους μετά την πάροδο 30 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τότε κυβέρνηση του Συνασπισμού φοβόταν ακόμα ότι το ζήτημα των προσφύγων αποτελούσε απειλή για την ομοψυχία και ενότητα του έθνους.

Αρκετοί παρατηρητές σημειώνουν ότι παρόμοια προβλήματα και διλήμματα αντιμετωπίζει και η σημερινή κυβέρνηση Ραντ. Το 1979 η κυβέρνηση Φρέιζερ, από την μια, ήθελε να παραμείνει συνεπής στις ηθικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους πρόσφυγες και, από την άλλη, φοβόταν τους πολιτικούς κινδύνους και την αντίδραση του κόσμου για τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που δέχονταν.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Φρέιζερ ήταν πιο γενναιόδωρη από τη σημερινή απέναντι στου Βιετναμέζους κυρίως πρόσφυγες που έφθαναν εδώ και ζητούσαν πολιτικό άσυλο. Το οικονομικό έτος του 1978-79 η Αυστραλία είχε δεχτεί 20.000 πολιτικούς πρόσφυγες σε σχέση με τις 12.000 που δέχεται (ετησίως) τα τελευταία χρόνια.
Αναφερόμενοι, μετά 30 χρόνια στο θέμα αυτό, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Μάλκολμ Φρέιζερ, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Άντριου Πίκοκ, τόνισαν ότι η Αυστραλία ως έθνος ωφελήθηκε από εκείνη την συμπαθητική για τους πρόσφυγες αντιμετώπιση του προβλήματος και επί προσθέτως αποφεύχθηκε ότι οι όποιες ανησυχίες υπήρχαν τότε δεν επαληθεύτηκαν.

Το φετινό οικονομικό έτος η κυβέρνηση Ραντ σχεδιάζει να δεχτεί 13.750 πρόσφυγες, ενώ, στο μεταξύ, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της χώρας με βάρκες. Πέρυσι έφτασαν συνολικά στην Αυστραλία 59 σαπιοκάραβα τα οποία και μετάφεραν 2669 άτομα.
Οι πρόσφατες αφίξεις, όπως και αυτές του 1979, έχουν δημιουργήσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, γύρω από την «προστασία των συνόρων», ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων προσφύγων από τη Σρι Λάνκα που είχε περισώσει στα ύδατα της Ινδονησίας το πλοίο της αυστραλιανής ακτοφυλακής Oceanic Viking.

Τα αρχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν επίσης και ομοιότητες σε άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τότε κυβέρνηση και η σημερινή όπως το πρόβλημα της τρομοκρατίας, την άνοδο του ριζοσπαστικού θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν και την ανάγκη να στηρίζεται η Αυστραλία στις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.
Το μεγαλύτερο, πάντως, πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα το 1979 ήταν αυτό των προσφύγων και παράνομων μεταναστών από το Βιετνάμ.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Άντριου Πίκοκ, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «Η δραματική επιδείνωση του προβλήματος των προσφύγων από την Ινδοκίνα τους τελευταίους μήνες απειλεί με μεγάλη κρίση ολόκληρη την περιοχή. Δεν βρίσκεται σε κίνδυνο μόνο η ισορροπία της περιοχής, αλλά και τα προβλήματα των προσφύγων θα χειροτερέψουν».

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι δηλώσεις του αρχηγού της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα στέλνει πίσω από εκεί που ήλθαν τις βάρκες με τους πρόσφυγες, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Η πιο πάνω δήλωση, σε σχέση με την ίδια δήλωση που είχε κάνει και ο σημερινός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, το 2007 όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αντιπολίτευσης, έχει εξοργίσει πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
Οργανώσεις στήριξης των προσφύγων, ηγέτες διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, πρώην πρωθυπουργοί και άλλοι καταδίκασαν απερίφραστα τις δηλώσεις Άμποτ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Μάλκολμ Φρέιζερ, είπε ότι οι δηλώσεις Άμποτ, επαναφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας της απαράδεκτες μεθόδους της κυβέρνησης Χάουαρντ.

Η ιδέα να στέλνουμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες πίσω, ήταν ιδέα της Πολίν Χάνσον, πρόσθεσε ο Μάλκολμ Φρέιζερ, τονίζοντας ότι Χάνσον θα πρέπει να αισθάνεται περήφανη που μετά τόσα χρόνια η αντιπολίτευση με αρχηγό τον Άμποτ, υιοθετεί τις απόψεις στο θέμα των πολιτικών προσφύγων.

από:http://www.platpub.com/community/2010/01/news02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου