Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΑΣΤΕΙΑΤΟΡΙΟΝ Τρελεόραση stop

Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη Εκτυπώσιμη σελίδα

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, πέντε λεπτά πριν να μπει αγριεμένος ο καινούργιος χρόνος ανοίξαμε την τηλεόραση για να δούμε πότε θα είναι δώδεκα ακριβώς και πότε θα πρέπει να φιληθούμε, να ευχηθούμε και όλα τα σχετικά -συνέβη αυτό- αλλά η τηλεόραση παρέμεινε ανοιχτή.

Κι απ’ εκεί που περνούσαμε μια χαρά, με αστεία, κουβέντες και πειράγματα, ξαφνικά, η οθόνη, μέσα σε ένα δεκάλεπτο μας αποκοίμισε, μας καθήλωσε. Βουβαθήκαμε και καθόμαστε, πια, ως ηλίθιοι, στους καναπέδες και τη χαζεύαμε με τα μάτια αγελάδας που κοιτάζει τα τρένα να περνούν.
Συνειδητοποίησα έγκαιρα τι πήγαινε να συμβεί, σηκώθηκα και με μια απεγνωσμένα ηρωική κίνηση την έκλεισα. Ένα αχ ευδαιμονίας και λυτρωμού ακούστηκε από όλη την παρέα. Γλιτώσαμε. Ξαναβρήκαμε, σε λίγο, τον εαυτό μας, το κέφι, τη συζήτηση, πιάσαμε τα μουσικά όργανα και το γλεντήσαμε μια χαρά μέχρι πρωίας -κι αυτό για έναν και βασικό λόγο: επειδή ακυρώθηκε το γυαλί εντός του σπιτιού, πηγή κάθε μωρολογίας, ανοησίας, προπαγάνδας και τιποτολογίας. Τέρμα!
Είναι αλήθεια, βέβαια, πως εδώ και μερικά χρόνια σπάνια ανοίγουμε την τηλεόραση, εκτός αν έχει καμιά σημαντική είδηση, καμιά καλή ταινία, ή εάν συνειδητά θέλουμε για λίγο να αποβλακωθούμε (αντί να πάρεις υπνοστεντόν) και να πάμε, σε κατάσταση τοματοπελτέ, για βρούβες. Ενίοτε, σπανίως, την ανοίγω και το πρωί, να δω τα πρωινάδικα και τους αστρολόγους, μόνο και μόνο για να κρατάω την οργή μου σε φόρμα. Διότι, όντως η τηλεόραση, και ιδίως η πρωινή αθηναϊκή τηλεόραση, απευθύνεται συνειδητά σε μυαλοκομμένους -εκτός μιας ή δύο δημοσιογραφικών εκπομπών που είναι και αρκετά καλές, των κρατικών καναλιών. Όλα σχεδόν τα άλλα κανάλια αναπαράγουνε έναν πολτό μικρολογίας, ένα νοβοπάν κατινολογίας, έναν ορρό σκυλο-λάιφ-στάιλ, που κατακλύζει τον ελληνικό ουρανό και την επικράτεια, αποηλιθιώνοντας συνειδητά μεγάλες μάζες πληθυσμού καθημερινώς.
Η μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα γίνεται απ’ αυτά τα κανάλια και τις σχετικές εκπομπές - πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που κάνει η ραχιτική Παιδεία και η κουλτούρα της καθημερινής λαμογιάς και της πολιτικής που ξέρουμε ώς τώρα.
Και υπάρχουνε εθισμένοι πλείστοι όσοι, που σαυροποιούνται, ακίνητοι, επί τρίωρα, τετράωρα, ξαπλωμένοι στον καναπέ, σε πλήρη αποσύνθεση, παρακολουθώντας παθητικά ό,τι βοθρόλυμα εκχέεται απ’ το γυαλί -είναι εκείνη η κατηγορία που όταν τους ρωτήσεις αν διάβασαν το τάδε βιβλίο, σου απαντούν:
- Δεν βρήκα χρόνο…
Και πού να βρεις χρόνο; Όταν χτυπάς καθημερινό τετράωρο, έως οχτάωρο τα Σαββατοκύριακα, αρχίζοντας με τον Αυτιά και καταλήγοντας στον Μαμαλάκη και μετά στα μεσονύκτια αθλητικά, πού να βρεις μια ώρα να διαβάσεις και καμιά σελίδα του Σεπούλβεδα, να ξεστραβωθείς, να φύγει το γράσο απ’ τα μάτια; Δύσκολο!
Εκείνοι που περνούνε τα πιο δύσκολα είναι όσοι έχουνε παιδιά. Ιδίως αν έχουνε μπει και τα παιδιά στην κουλτούρα του ζάπιγκ -ή το χειρότερο: να είναι οι ίδιοι οι γονείς τηλεορασάκηδες- ε, αυτοί δεν έχουνε καμιά ελπίδα. Δεν έχουνε ίσως συνειδητοποιήσει πως το χειρότερο βουζούνι της νεοελληνικής ζωής είναι η ελληνική τηλεόραση. Αν την αποφύγει κανείς, στον βαθμό που μπορεί, βρίσκει, αίφνης, χρόνο για ένα καλό βιβλίο, για το γυμναστήριο, για βόλτες, μια ωραία ταινία, μια επίσκεψη, για συζήτηση και για πολλά άλλα -αλλιώς; Κάθεσαι σαν τον χάφτα και αφομοιώνεις μαζοχιστικά τα λύματα, τ’ απορρίμματα και τ’ ανώμαλα τα ρήματα.


Δημοπρασίες

Διπλασιάζεται ο φόρος σε ποτά και τσιγάρα. Θα το κόψουν οι συνταξιούχοι, θα ζουν περισσότερο και θα τους πληρώνουν τα ταμεία για πιο πολλά χρόνια. Οπότε, ποιο το κέρδος;

Καβγάς ΝΔ - ΛΑΟΣ στο μνήμα του Αβέρωφ. “Φωτιά και τσεκούρι”, που θα έλεγε και ο μέγας Ευάγγελος, ο οποίος, εκτός των άλλων, ήταν εξαιρετικός συγγραφέας κι έφτιαχνε κάποτε και καλό καπνιστό.

Ελπίζει σε εκπτώσεις η παγωμένη αγορά. Σωστά, αν δεν αρχίσουνε τις εκπτώσεις και στα κινέζικα.

Αστυνομικός: “Νόμιζα ότι έδερναν τον Χιλιανό νόμιμα”. Κι ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό και δεν αφήνει μώλωπες.

Ξένοι επισκέπτες υπάρχουνε αρκετοί, αλλά είναι άφραγκοι. Καιρός είναι, πια, να αρχίσουμε να νοσταλγούμε τους αλβανούς τουρίστες.

Βάρεσαν στο πρόσωπο τον Μπερλουσκόνι και μετά βάρεσαν και τον Κωστέτσο. Μεγάλη, οδυνηρή δόξα.

Σε σταθμάρχη οι ευθύνες για το ότι δεν συγκρούστηκαν δυο τρένα του ΟΣΕ.
(Οργανισμού Συγκρούσεων Ελλάδος).

Τζαρτζαρίσματα Παναγιώτη με Ρεγκούζα για την υποψηφιότητα στην περιφέρεια. Κύριε Ρεγκούζα, ποιος τα βάζει με τον Ζορό;

Εκατοντάδες ανάπηροι, τυφλοί και τρελοί-μαϊμούδες, που παίρνουνε ανάλογη σύνταξη, εντοπίστηκαν από επιθεωρητές. Λογικό. Ζούγκλα χωρίς μαϊμούδες γίνεται;
(Εμείς να δούμε ώς πότε θα παριστάνουμε τα τροπικά φυτά).

Ιορδανός φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Χορτιάτη. Ρε ,παιδιά, μήπως μπάνιζε καμιά ωραία στρατιωτίνα εντός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου