Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Κρυφή εκκλησιά στη Σταυρούπολη




4hΤο ζήτημα της στενής συνεργασίας του κράτους με την εκκλησία επανέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου τον τελευταίο καιρό, μετά και την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Μάλλον όμως, όταν γίνεται λόγος για συνεργασία, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει στο νου του κάτι αντίστοιχο...

Του Βαγγέλη Στολάκη

Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, που τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί κάθε Κυριακή στο χώρο του 3ου και του 17ου δημοτικού σχολείου και του 3ου, 13ου και 17ου νηπιαγωγείου Σταυρούπολης.
Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε για τη βοήθεια που παρείχε η ελληνική εκκλησία στο Γένος κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας με τη λειτουργία του κρυφού σχολειού σε περιοχές όπου κατοικούσαν Έλληνες και το τουρκικό καθεστώς απαγόρευε τις διδαχές. Λίγοι όμως γνωρίζουν για τη λειτουργία εκκλησιών (για άλλους παράνομες και για άλλους νόμιμες) μέσα σε σχολικές αίθουσες εν έτει 2010.
Κάθε Κυριακή οι κάτοικοι της περιοχής, παρουσία ιερέα και με τη βοήθεια των εκκλησιαστικών ειδών του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως -που μεταφέρονται από το βράδυ του Σαββάτου- συγκεντρώνονται στο διάδρομο ανάμεσα στις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος και τελούν τη θεία λειτουργία.
Εισερχόμενος κάποιος στο χώρο μένει με το στόμα ανοικτό αντικρίζοντας τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και πολλών αγίων να είναι τοποθετημένες δίπλα από έναν μαυροπίνακα σκεπασμένο με κόκκινο ύφασμα, πάνω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίπλα από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στολίδια. Η Αγία Τράπεζα στήνεται ακριβώς δίπλα στο κυλικείο του σχολείου, ενώ η «Φωνή του Κυρίου» είναι τοποθετημένη πάνω στις μαθητικές καρέκλες, όπου λίγο αργότερα θα καθίσουν οι δεκάδες πιστοί που προσέρχονται στο δημοτικό σχολείο, για να... προσευχηθούν. Βέβαια το πρώτο σοκ για κάποιον που επισκέπτεται το σχολείο, χωρίς να γνωρίζει την κυριακάτικη αυτή δραστηριότητα, έρχεται στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος, όπου στήνεται ένα ιδιότυπο παγκάρι, για να αφήσουν οι πιστοί τον οβολό τους και να ανάψουν και ένα κερί.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ
Όπως λένε οι πιστοί, όταν ρωτώνται για ποιο λόγο τελούν την κυριακάτικη λειτουργία σε ένα σχολείο, η εκκλησία δεν είναι ο ναός. Οποιοσδήποτε χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκκλησία, αρκεί να υπάρχουν θέληση και τα απαραίτητα σκεύη.
Παρόμοια είναι η άποψη της ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. «Εξυπηρετούμε τους πιστούς που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, ο οποίος είναι μακριά από την περιοχή τους. Η διάνοιξη της οδού Λαγκαδά δημιουργεί επίσης πολλά προβλήματα. Αν η δημοτική αρχή Σταυρούπολης υλοποιούσε την επιθυμία μας και παραχωρούσε στη μητρόπολη κάποιο οικόπεδο, τότε με έξοδα της εκκλησίας θα μπορούσαμε να χτίσουμε κάποιον ναό. Πάντως το σχολείο βοηθά και την εκκλησία και τους πιστούς», αναφέρει στη «Θ» ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πατσάνης.

ΑΥΤΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
Αντίθετη ωστόσο φαίνεται πως είναι η άποψη του δημάρχου Σταυρούπολης Σάββα Σερασίδη, ο οποίος, ενώ στην αρχή δεν είχε καμία αντίρρηση, φαίνεται πως «πιέζει» τους αρμόδιους να βρεθεί κάποια λύση, καθώς, όπως λέει και ο λαός, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Όπως εξηγεί ο κύριος Σερασίδης, «η λειτουργία του σχολείου ως εκκλησίας τις Κυριακές πρέπει να σταματήσει. Έχω ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ως δήμαρχος και έχω αποστείλει επιστολές. Οι δημότες παρ’ όλα αυτά είναι θετικοί εκτός από ορισμένους που μου διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια των λαϊκών συνελεύσεων της Σταυρούπολης».
«Είμαι πάνω από όλα και πρώτα από όλα Χριστιανός Ορθόδοξος», αναφέρει ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, διευθυντής του 3ου δημοτικού σχολείου, και συμπληρώνει: «Είμαι πολύ θετικός που το σχολείο τις Κυριακές, όταν κανονικά είναι κλειστό, συμβάλλει στο έργο της εκκλησίας. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους. Μάλιστα πολλοί από τους μαθητές μας πάνε έξι και όχι επτά ημέρες στο σχολείο, καθώς έρχονται και τις Κυριακές».
Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκονται λίγο. Όταν ήρθαμε σε επαφή με τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σταυρούπολης Μιχάλη Μαρκόπουλο, μας εξήγησε πως την απόφαση να παραχωρηθεί το σχολείο στην εκκλησία την πήραν από κοινού η δημοτική αρχή, κάτοικοι της περιοχής και η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι πήραν την απόφαση και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης συναίνεσε τουλάχιστον προφορικά στο αίτημά τους. «Άλλωστε η λειτουργία κάποιου λατρευτικού χώρου στα σχολεία προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκόπουλος.


Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ Ας κατεδαφιστούν πρώτα άλλα παράνομα χτίσματα
Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε στη «Θ»: «Είναι ένα θέμα υπηρεσιακό. Φυσικά και θα συμβάλω με τον τρόπο μου στο έργο της εκκλησίας. Ας κατεδαφίσουμε πρώτα άλλα παράνομα κτίρια και μετά τις εκκλησίες».
Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο: Σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας κρέμονται από μία κλωστή, κυρίως λόγω του «παραδοσιακού» προβλήματος της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και του σκανδάλου με τη μονή Βατοπεδίου (ας ελπίσουμε να μην εμφανιστεί κάποιο χρυσόβουλο, που θα λέει πως το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει στον οίκο του Θεού!), το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και στην Ελλάδα υπάρχουν γονείς (πλέον και επίσημα) που επιθυμούν την αφαίρεση των εκκλησιαστικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες...

πηγή:www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου