Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΗΠΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ Κατασκευάζοντας την «πυρηνική τρομοκρατία»


Με τη συμμετοχή 38 ηγετών και αξιωματούχων από 47 χώρες ξεκίνησε η σύνοδος στην Ουάσιγκτον

Από τη Σύνοδο που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, υποτίθεται για την πυρηνική ασφάλεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη «μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ» αποτελεί η πιθανότητα να πέσει στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ένα πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τη χτεσινή έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή 38 ηγετών και ύπατων αξιωματούχων συνολικά 47 χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Αλ Κάιντα, επιχειρούν να αποκτήσουν τέτοια όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τα χρησιμοποιήσουν» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να θέσει τη διεθνή κοινότητα σε ένα δρόμο ελέγχου των πυρηνικών υλικών, που δεν είναι ασφαλή, σε καθορισμένο χρόνο και με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας «πολύ ικανοποιημένος γιατί οι χώρες υιοθέτησαν αυτόν το στόχο και θα μετάσχουν στη σύνοδο με συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίλυση του μεγάλου τούτου διεθνούς προβλήματος», ενώ όπως τόνισε οι συνομιλίες με τους ηγέτες των κρατών που θα συμμετέχουν στη σύνοδο θα επικεντρωθούν στο πώς θα κρατήσουν ασφαλή τα πυρηνικά υλικά προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών. Πάντως, βάσει των πληροφοριών, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί τους τις δυνατότητες να εκδοθεί κοινό δεσμευτικό κείμενο για ενεργότερη δράση εναντίον του παράνομου εμπορίου πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας.

Εντούτοις, εκτός της «πυρηνικής τρομοκρατίας», που αποτελεί τη νέα επωδό της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων, το Ιράν και η ΛΔ Κορέας πρόκειται να βρεθούν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ειδικά υπό το πρίσμα του νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ που κάνει σαφείς διαχωρισμούς όσον αφορά τις δύο αυτές χώρες, ουσιαστικά στοχοποιώντας τες.

Στη Σύνοδο για τα πυρηνικά δεν έχουν προσκληθεί φυσικά το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, αλλά ούτε και η Συρία καθώς φέρεται από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχει «πυρηνικές φιλοδοξίες». Απών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεδομένων των εκδηλωμένων προθέσεων της Τουρκίας και της Αιγύπτου να θέσουν ζήτημα για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και να απαιτήσουν το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ).

Το Ισραήλ, που ποτέ επισήμως δεν έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα παρότι θεωρείται από τις χώρες με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει την επικυρωμένη από 189 κράτη ΝΡΤ, μαζί με τις Ινδία, Πακιστάν και ΛΔ Κορέας.

Τέλος, οι ηγέτες της Ινδίας, της Κίνας και του Πακιστάν είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πως η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πυρηνική ασφάλεια και έχει αναπτύξει «τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας» καθώς οι «ειδικοί ερίζουν» ότι η απειλή της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν καθιστούν τη χώρα μία από τις βάσιμες πηγές ανησυχίας στο πεδίο της ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αναμενόταν επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο.


ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου