Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μείωση μισθών συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο



Δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και τιμών, ζήτησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, από την Ελλάδα τονίζοντας πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσει η χώρα μας αποτελεσματικά το πρόβλημα του χρέους της. «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την αντίστροφη πορεία από αυτήν στην οποία βάδιζε τα τελευταία χρόνια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Στρος-Καν με την οποία αποκάλυψε τις αναμενόμενες απαιτήσεις του ΔΝΤ σε περίπτωση προσφυγής της χώρας μας.

Οπως, έχουν επανειλημμένως τονίσει κοινοτικές πηγές και πηγές του ΔΝΤ τις οποίες έχει μάλιστα επικαλεσθεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν αναμένεται να ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα για το τρέχον έτος. Σε περίπτωση, όμως, που η χώρα καταφύγει τελικά στον μηχανισμό διάσωσης και στην αρωγή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθούν από την Ελλάδα περαιτέρω μέτρα για το 2011 και το 2012. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι όχι μόνον δημοσιονομικής φύσης όπως, άλλωστε, συμβαίνει πάντα σε όσες χώρες προσφεύγουν στο ΔΝΤ αλλά θα αφορούν την εσωτερική υποτίμηση ή τον «αποπληθωρισμό» όπως ενδεικτικά ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε αυστριακή εφημερίδα ο κ. Στρος-Καν τόνισε πως ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αποτελεσματικά το πρόβλημα του χρέους της, «το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο» όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε, είναι μια περίοδος αποπληθωρισμού στη διάρκεια της οποίας θα υποχωρήσουν τόσο οι μισθοί όσο και οι τιμές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στο σημείο αυτό συγκλίνουν οι απόψεις του ΔΝΤ με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς «αυτό ακριβώς έχει πολύ σωστά ζητήσει και η Επιτροπή». Ενδεικτικές του σχεδιασμού του διεθνούς πιστωτικού οργανισμού ήταν οι έμμεσες συστάσεις του προς το σύνολο της Ευρωζώνης στις οποίες προέβη στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης. Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε η Ευρωζώνη να διατηρήσει τα προγράμματα κοινωνικών ασφαλίσεων ενώ παράλληλα οι χώρες-μέλη της θα λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του διογκωμένου δημοσίου χρέους τους, τόνισε πως «η διέξοδος από το χρέος για τις περισσότερες χώρες θα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» με περικοπές στις συντάξεις και αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει «σθεναρά» στην εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στην εξυγίανση των οικονομικών της απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ελληνα αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, είναι περιορισμένη η μετάδοση σε άλλες χώρες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την αύξηση των spreads.

πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου