Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η παχυσαρκία στην τσιμπίδα της Εφορίας


Τη φορολόγηση του junk food, γλυκών και αναψυκτικών προτείνουν οι ερευνητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα Ζωή Λιάκα


«Πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να  επιβάλουν την υγιεινή διατροφή  και όχι  μέσω οικονομικών επιβαρύνσεων» λέει η  Ελένη Καστάνη
Κάποια κράτη προσπαθούν να αποκτήσουν ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο στο πιάτο των πολιτών και σκέπτονται τις προτάσεις επιστημόνων για επιβολή ειδικού τέλους σε φαγητά και αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Από την άλλη, αρκετοί κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη κρατική παρέμβαση που φτάνει στα όρια της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παχυσαρκία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάστιγα για τη δημόσια υγεία, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες. Οι άνθρωποι που έχουν παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν όσο οι καπνιστές και αυτοί που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Γι΄ αυτό ανθυγιεινό φαγητό, γλυκά, ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά θα πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωσή τους και άρα να προστατευθεί η υγεία των πολιτών. Και φυσικά να διασωθούν οικονομικά τα συστήματα υγείας.


Η ηθοποιός Ελένη Καστάνη, αν και είχε δηλώσει ότι «όσο δεν ήμουν παχουλή δεν έβρισκα δουλειά», θα ήθελε ο δείκτης της ζυγαριάς της να κατέβει. Οσο όμως και αν τα παραπανίσια κιλά της έδωσαν ώθηση στην καριέρα της, εν τούτοις η ίδια θα ήθελε η σωματική της διάπλαση να είναι διαφορετική. «Το φαγητό είναι ένα είδος εξάρτησης και βεβαίως θα ήθελα να είμαι απαλλαγμένη από αυτό. Το αισθάνομαι κάθε φορά που προσπαθώ να είμαι σε καλύτερη κατάσταση χάνοντας κιλά» σημειώνει. Οπως εξηγεί η γνωστή ηθοποιός: «Είναι βέβαιο ότι κανείς υπέρβαρος δεν αφήνει την υγεία του στην τύχη αλλά ο έλεγχος με μέσα επιβολής όπως η φορολόγηση των λιπαρών σίγουρα δεν θα τον κάνει να σκεφτεί το βάρος του περισσότερο. Πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να επιβάλουν την υγιεινή διατροφή και όχι μέσω οικονομικών επιβαρύνσεων και κινημάτων».

Υπερβολική αντίδραση
«Η φορολόγηση του junk food είναι μια υπερβολική αντίδραση στην επιβολή σωστών διατροφικών συνηθειών» επισημαίνει ο Μιχάλης Χουρδάκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος. Τονίζει δε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως μια διαφοροποίηση στις οικονομικές επιβαρύνσεις των παχύσαρκων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενέστερους όρους είτε πρόκειται για ασφαλιστήριο ζωής είτε για συντάξεις».

«Τα παραπάνω κιλά με τα οποία είναι επιβαρημένος ένας οργανισμός έχει σημασία πού είναι τοποθετημένα στο σώμα» λέει ο κ. Χουρδάκης. Οπως υποστηρίζει: «Κάποιος που είναι 90 κιλά και έχει ύψος 1,80 είναι σίγουρα υπέρβαρος. Αν είναι συσσωρευμένα γύρω από την κοιλιά, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αν όμως συσσωρεύονται στα πόδια, του δημιουργούν λιγότερα προβλήματα». Το βάρος αυτό καθαυτό, εξηγεί ο κ. Χουρδάκης, δεν καθορίζει την ποιότητα της υγείας μας. «Δεν έχει σημασία πόσα κιλά είμαστε, αλλά τι κάνουμε για να ενισχύσουμε την καλή υγεία του οργανισμού μας. Αλλο είναι τα 90 κιλά ενός γυμνασμένου υπέρβαρου και άλλο ενός ανθρώπου που δεν έχει ασκηθεί ποτέ. Το συνολικό καλό ή το κακό για την υγεία δεν προκύπτει μόνο από το συνολικό βάρος αλλά από τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής γενικότερα».

«Χαρούμενοι και υγιείς»
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά όλων των κρατικών παρεμβάσεων αλλά και της εμμονής, όπως λένε, των σύγχρονων κοινωνιών με το βάρος. Πρόκειται για τους ακτιβιστές της «διαφορετικότητας του βάρους». Βασικό τους σύνθημα: «Είμαστε παχείς, είμαστε χαρούμενοι, είμαστε υγιείς». Βασιζόμενοι σε σειρά νέων μελετών που υποστηρίζουν ότι το βάρος από μόνο του δεν είναι ενδεικτικό της κατάστασης της υγείας κάποιου, στις επιστημονικές αποδείξεις για την αποτυχία διαφόρων μορφών δίαιτας να συμβάλουν στην οριστική καταπολέμηση των περιττών κιλών και στον κοινωνικό
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ... ΔΙΑΙΤΑ
Στόχος των επιστημόνων είναι να μειωθεί η κατανάλωση των τροφίμων που παχαίνουν
ρατσισμό που τονίζουν ότι δέχονται οι άνθρωποι που δεν είναι αδύνατοι, ζητούν να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε όλους αυτούς που τους υποδεικνύουν ότι πρέπει να αδυνατίσουν. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν και αρκετοί από τους επικριτές των διαφόρων μέτρων που επεξεργάζονται- ή έχουν ήδη επιβάλει- για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας κάποιες κυβερνήσεις ή ακόμη και δήμοι, σε αντίθεση με το κάπνισμα ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για τη μείωση των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ανάλογα μέτρα, η παχυσαρκία δεν επιβαρύνει άμεσα την υγεία των υπολοίπων ούτε μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τους γύρω. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους τέλη θα μπορούσαν να επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.


Η δικτατορία της ζυγαριάς


ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ δικτατορίας θεωρεί πάντως η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και το «κίνημα κατά της μεζούρας». Σύμφωνα με τη γνωστή ηθοποιό έχει την ίδια αρνητική επιρροή με την αντίθετη προσπάθεια που θέλει τους υπέρβαρους να επιβαρύνονται οικονομικά για να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Γιατί πρέπει να κάνεις μια κίνηση για να διατρανώσεις το ανθρώπινο δικαίωμά σου να ζεις όπως θέλεις; Ολα αυτά όμως γίνονται στην Αμερική!».

Ωστόσο η κ. Κωνσταντινίδου, θέλοντας να φωτίσει και την πλευρά των ανθρώπων με παραπανήσια κιλά, λέει: «Φυσικά δεν πρόκειται να ωραιοποιήσουμε όσους επιλέγουν να φορτώνουν τον εαυτό τους με περιττό βάρος. Οχι, δεν είμαστε οι καλύτεροι όσοι η ζυγαριά μας δείχνει περισσότερο απ΄ όσο πρέπει. Κάτι καλύπτουμε τρώγοντας παραπάνω απ΄ όσο πρέπει. Από την άλλη δεν θα δεχθώ και την προσπάθεια που γίνεται κατά των παχύσαρκων. Σε λίγο θα φτάσουμε σε σημείο να δεχόμαστε με ευκολία όσους θα λένε ΄΄οι λεπτοί μέσα στο μαγαζί, οι υπέρβαροι έξω!”».


Φόρος 18% σε πίτσα και αναψυκτικά!


Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ
κυβέρνηση ήδη έχει καταθέσει προς έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας πρόταση για φορολόγηση των φαγητών που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, στα πλαίσια της εκστρατείας της κατά της παιδικής παχυσαρκίας έβαλε τις δύο κόρες της σε δίαιτα, επειδή ο παιδίατρος τής είπε ότι ο δείκτης μάζας του σώματός τους είχε αποσταθεροποιηθεί.

Το αμερικανικό Κογκρέσο όχι απλά εξετάζει την πρόταση να επιβληθεί ειδικός φόρος στα ζαχαρούχα ποτά αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα συζητώντας την ιδέα οι εργοδότες να δίνουν οικονομικά κίνητρα ή να επιβάλλουν πρόστιμα στους εργαζόμενους προκειμένου οι τελευταίοι να χάσουν βάρος. Στη Βρετανία, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων απαιτεί από τις εταιρείες παρασκευής γλυκών να μειώσουν τις ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, ειδικά στα προϊόντά τους που είναι πρώτα σε πωλήσεις.

Επιπλέον, τους ζητά να εισάγουν στην αγορά μικρότερες συσκευασίες (για παράδειγμα κουτάκια αναψυκτικών των 250 ml και όχι μόνο των 330 ml που κυκλοφορούν σήμερα)

προκειμένου να είναι μικρότερες οι ποσότητες που καταναλώνουν οι Βρετανοί.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έπειτα από μελέτη προτείνουν ειδικό φόρο παχυσαρκίας 18% σε πίτσα και αναψυκτικά προκειμένου να μειωθεί το σωματικό βάρος των ενηλίκων κατά δύο κιλά. Ομάδα ακαδημαϊκών από τα Πανεπιστήμια Ηarvard και Υale έχουν ζητήσει να αρχίσει «πόλεμος εναντίον της Cola», με φόρο 1 σεντ ανά ουγγιά, υποστηρίζοντας θα μείωνε την κατανάλωση κατά περίπου 10%.


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου