Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κίνητρα στους δωρητές οργάνων

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ


Οικονομικά κίνητρα και η κάλυψη των εξόδων ταφής των δωρητών οργάνων πέφτουν στο τραπέζι της αναζήτησης λύσεων στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης έλλειψης προσφοράς.

Πού θα «αναρτάται» λοιπόν η ... λίστα με τις προσφορές; Σε μια πρώτη φάση, το Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield άνοιξε δημόσια συζήτηση προκειμένου να διερευνήσει το κατά πόσον ο κόσμος θεωρεί σωστό να προσφέρονται οικονομικά ή άλλα κίνητρα στους δωρητές, ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατόν η αυξανόμενη ζήτηση.

Σήμερα, η επ' αμοιβή προσφορά ιστών και οργάνων σώματος είναι παράνομη στη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν κάθε χρόνο ανάγκη μεταμόσχευσης.

Η δημόσια συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα τρίμηνο και στη συνέχεια η αρμόδια επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της το φθινόπωρο του 2011.

Η «συγκατάθεση»

Το πρόβλημα ωστόσο είναι άμεσο αφού η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά στη δωρεά οργάνων, με μόλις 13 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με τους 35 ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία, όπου υφίσταται ένα σύστημα απλής «συγκατάθεσης», το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες είναι εν δυνάμει δωρητές, εκτός αν δηλώσουν το αντίθετο. Η έλλειψη οργάνων οδηγεί πολλούς Βρετανούς να αναζητήσουν θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ περίπου χίλιοι είναι εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο πριν προλάβουν να λάβουν μόσχευμα.

Το πρόβλημα αφορά όμως και την έλλειψη δωρητών ωαρίων και σπέρματος.

Πληρωμή και ηθική

«Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρητών προσφέροντας ισχυρότερα κίνητρα. Θα ήταν ωστόσο ηθικό κάτι τέτοιο;» είναι το ερώτημα που θέτει η πρόεδρος της ad hoc επιτροπής του Συμβουλίου Βιοηθικής, καθηγήτρια Μέριλιν Στράθερν. «Η προσφορά οικονομικών ή άλλων κινήτρων μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να ρισκάρουν ή ακόμη και να ενεργήσουν ενάντια στις πεποιθήσεις τους», συμπληρώνει.

Στα προτεινόμενα κίνητρα περιλαμβάνονται πληρωμή σε μετρητά, συνεισφορά των εξόδων ταφής ή και δυνατότητα χορήγησης προτεραιότητας στις λίστες μεταμοσχεύσεων, σε περίπτωση που ο δωρητής ή η οικογένειά του χρειαστεί δωρεά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου