Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η διατροφή που δυναμώνει τη μνήμη



ΣΙΚΑΓΟ Μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, πουλερικά καθώς και σε κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να κρατήσει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη είδαν ότι άτομα που λάμβαναν θρεπτικά στοιχεία τα οποία βοηθούν τη νοητική υγεία παρουσίαζαν 40% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της νευροεκφυλιστικής νόσου. «Η διατροφή ίσως αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο της νόσου» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of Νeurology» Γιαν Γκου. Η ερευνήτρια προσέθεσε πως με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την Αλτσχάιμερ το «κλειδί» είναι η πρόληψη της ασθένειας, κυρίως λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Γκου και η ομάδα της μελέτησαν ολόκληρες ομάδες τροφίμων οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι «θωρακίζουν» τον εγκέφαλο, όπως τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή 2.148 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Οπως φάνηκε, εκείνοι που διέτρεχαν μικρότερο- ως και 40%- κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, ντομάτες, πουλερικά, σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Την ίδια στιγμή έτρωγαν λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=325826&dt=15/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου