Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το ξεροψημένο κρέας ένοχο για καρκίνο



Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι ξεροψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Οι εδικοί επισημαίνουν πως ο τρόπος μαγειρέματος δεν έχει σημασία.

Είτε είναι τηγανιτό, είτε στο φούρνο, είτε στην ψησταριά όταν το κρέας καρβουνιάσει, δημιουργούνται χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Τέξας, μελετήθηκαν 1.700 άτομαγια 12 χρόνια και διαπιστώθηκε πως όσοι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά καλοψημένο κρέας έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και μέτρια ψημένο.

Όμως όχι μόνο το κόκκινο κρέας, αλλά και το ψάρι ή το κοτόπουλο όταν ήταν υπερ-τηγανισμένα ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.


Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών που ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες», αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμισι φορές.

Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως έχουν γενετική προδιάθεση να είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της διατροφής με καλοψημένα κρέατα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας.

Ανακάλυψαν ότι κάποια άτομα έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.

Το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί από προηγούμενη έρευνα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Πάντως ειδικοί στον καρκίνο εξήγησαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο, «όταν εξετάζουμε όλα τα στοιχεία σχετικά με το κρέας και τον καρκίνο, δεν προκύπτει ότι το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όμως υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Γι’ αυτό, συστήνουμε οι άνθρωποι να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα 500 γραμμάρια την εβδομάδα και να αποφεύγουν να τρώνε κατεργασμένο κρέας».

Η μελέτη ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αντικαρκινικής Έρευνας.



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου