Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: "Μην χρησιμοποιείτε το Facebook για το καλό της Εκκλησίας"


Αποκλειστικό: Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος με εγκύκλιο του (Αρ. 18) προς τον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, αναφέρεται στους κινδύνους του διαδικτύου και της τεχνολογίας, τα οποία όπως σημειώνει «καλπάζουν εις τους καιρούς μας».

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος αναφέρει: «Η πρόοδος και η τεχνολογία καλπάζουν εις τους καιρούς μας. Δώρον Θεού η Τεχνολογία αλλά και ευθύνη και απειλή δια το πώς και πόσον υπευθύνως διαχειριζόμεθα αυτήν».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης, στην εγκύκλιο αφήνει υπονοούμενα κατά του «Facebook», τονίζοντας ότι «Ιδιαιτέρως αναφέρομαι εις το θέμα του διαδικτύου και δη του λεγομένου «Facebook».

Επίσης, συνεχίζει «Δεν γνωρίζω προσωπικώς το εν λόγω θέμα αλλά γνωρίζω τους κινδύνους, τα κακά και τα σκάνδαλα τα οποία είναι δυνατόν να προκληθούν εις την Εκκλησίαν, την Αρχιεπισκοπήν μας και όλους όσους το χρησιμοποιούν χωρίς διάκρισιν.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, κλείνοντας προσθέτει: «Προτείνομε, παρακαλούμε και εντελλόμεθα, όπως μη χρησιμοποιήτε το μέσον τούτο, δια τους ανωτέρω λόγους, όσοι δε εξ υμών έχετε χρησιμοποιήσει αυτό, παρακαλείσθε όπως αποστασιοποιηθήτε από αυτό και μη χρησιμοποιήτε αυτό πλεόν, δια την προσωπικήν σας ασφάλειαν και το καλόν της Εκκλησίας»

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εγκύκλιος έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι μεταξύ άλλων κάνουν λόγω "για οπισθοδρομική και αδικαιολόγητη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου".

Τέλος, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, σχολιάζοντας την εγκύκλιο του κ. Ειρηναίου, τόνισε στη «Romfea.gr»: "Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει, ότι στο «facebook» έχουν λογαριασμό δεκάδες Μητροπολίτες; Μήπως και αυτοί διατρέχουν κίνδυνους;"

www.romfea.gr

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν το χρησιμοποιούμε "με διάκριση" οπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος.. τοτε μπορούμε να έχουμε λογαριασμό στο facebook..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε.Π είπε...

    Απο την αρχή πρεπει να πούμε καποια πραγματα.Πρώτον η ιδεα του facebook αρχισε ως χωρος γνωριμιών με την καλυψη το να κανουμε "φίλους".Επίσης και με τα ελληνικά δεδομένα ως τέτοιος χώρος λειτουργεί.Δευτερον εφόσον υπάρχεςι αυτή η προιστορία για το facebook τι ρόλο έχουν οι χριστιανοί, οι κληρικοί και το χειρότερο οι Επίσκοποι, οι μοναχοί και οι διάφορες ενορίες; Για τους παραπάνω λόγους ο Μακαριωτατος το απαγορευει πατρικά αυτόν τον ιστόχωρο για τους κληρικούς της εποπτίας του.
    Ως προς το θέμα "διάκρισης" έχω να πω ότι έχει παραξηγηθεί αυτή η λέξη.Όμως ο Αρχιεπίσκοπος το είπε για να μην τρομοκρατιθεί καποιος που έχει λογαριασμό, αλλά να κατανοήσει τους λόγους που δεν πρέπει να εχει λογαριασμό σε τέτοιο ιστόχωρο και να αποσυρθεί,δηλ ήταν εκ μέρους του ένα ποιμαντικό takt.Αν θες να πω την γνώμη μου για τους μέλλοντες εισερχόμενους ούτε μπορώ συνειδησιακά να το επικροτήσω ούτε και δύναται να το απαγορεύσω.Ο καθενας και η καθεμία έχει το αυτεξούσιο να πρατει ότι και όπως θέλει.

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή