Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στο προσκήνιο και πάλι ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας



Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επανήλθε σήμερα, κατόπιν έφεσης που άσκησε το ιταλικό κράτος, η υπόθεση της παρουσίας ή όχι του σταυρού στις σχολικές αίθουσες της χώρας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή στην Ιταλία, όπου η καταδίκη της τον περασμένο Νοέμβριο για το θέμα αυτό από το δικαστήριο του Στρασβούργου θεωρήθηκε «προσβολή στην ελευθερία της σκέψης». Μια Ιταλίδα μητέρα είχε προσφύγει αρχικά στην ιταλική Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως «στα σχολεία που είναι δημόσια, τα παιδιά πιστεύουν ότι το κράτος ταυτίζεται με αυτήν την πίστη και, αν δεν είναι καθολικών πεποιθήσεων, μπορεί να αισθάνονται μειονότητα και να υποφέρουν».

Η απάντηση που έλαβε αφού απορρίφθηκε η προσφυγή της ήταν ότι «οι χώρες έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζονται σε σχέση με μια θρησκευτική κληρονομιά» και πως «το σύμβολο του σταυρού υπάρχει σε σημαίες και νομίσματα».

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου, η παρουσία του σταυρού στα δημόσια σχολεία «είναι αντίθετη με το δικαίωμα των γονιών να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και με το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της έκφρασης».

Από το 1984 ο καθολικισμός δεν είναι πλέον η επίσημη θρησκεία του ιταλικού κράτους, ωστόσο ποτέ δεν καταργήθηκε διάταξη που υιοθετήθηκε επί φασισμού, η οποία επιβάλει την παρουσία του σταυρού στα σχολεία.


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου