Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Όσοι αισθάνονται θλίψη, βλέπουν τα πάντα γύρω τους γκρίζα στην κυριολεξία


Την αντίληψη ότι οι θλιμμένοι άνθρωποι βλέπουν τα πάντα γύρω τους πιο γκρίζα, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, έρχεται να επιβεβαιώσει νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, υπό τον δρ. Λούντγκερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ, σε εργασία τους στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Biological Psychiatry", έδειξαν ότι οι καταθλιπτικοί δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διαφορές του κοντράστ μαύρου-άσπρου.

Πρακτικά, αυτό τους κάνει να βλέπουν τα πράγματα όντως πιο γκρίζα.

Έπειτα από νευροψυχιατρικά και οφθαλμολογικά τεστ σε άτομα με κατάθλιψη, οι Γερμανοί επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση του αμφιβληστροειδούς φακού - βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού - σε ποικίλα κοντράστ άσπρου-μαύρου.

Συμπέραναν ότι υπάρχει δραματική μείωση της αντίληψης του κοντράστ στους καταθλιπτικούς, είτε αυτοί παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είτε όχι.

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατάθλιψη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία των ασθενών να ξεχωρίσουν το κοντράστ άσπρου-μαύρου, συνεπώς τόσο πιο "γκρίζα" γίνεται η όρασή τους.

"Η έρευνα δείχνει τους ριζικούς τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη μεταβάλλει την εμπειρία κάποιου για τον κόσμο γύρω του", σχολίασε ο δρ. Τζον Κρίσταλ, εκδότης του "Biological Psychiatry".

Όπως προόσθεσε, αυτό μετατρέπει το περιβάλλον τους σε ένα κυριολεκτικά πιο γκρίζο και λιγότερο ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς.

Από την πλευρά του, ο Λ. Τέμπαρτζ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα, τονίζοντας ότι η μελέτη της ανταπόκρισης του ματιού στο κοντράστ άσπρου-μαύρου θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει μια αντικειμενική μέθοδο διάγνωσης της κατάθλιψης.www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου