Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Καθηγητής του Cambridge Ερωτευμένος με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα




Ο φημισμένος νεοελληνιστής του Cambridge, Ντέιβιντ Χόλτον, ερωτεύτηκε κυριολεκτικά την Ελλάδα όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών, όταν ήταν φοιτητής της κλασσικής φιλολογίας. Ακόμα και σήμερα σε άπταιστα ελληνικά εξακολουθεί να δηλώνει ερωτευμένος με την ελληνική γλώσσα, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της χώρας μας, τρία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση του.
Όπως λέει και ο ίδιος: '' Την Ελλάδα την αγάπησα από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα. Ήρθα στα 19 μου χρόνια, ως φοιτητής της Κλασσικής Φιλολογίας, όπως έκαναν πολλοί άλλοι φοιτητές από τη Βρετανία.Ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο.Επειδή είχα σπουδάσει αρχαία ελληνικά ήταν φυσικό να κάνω μια προσπάθεια να μάθω καθημερινές εκφράσεις της σύγχρονης ελληνικής.Επισκέφθηκα πολλά μέρη μέσα σε ένα μήνα που έμεινα στην Αθήνα.Πώς να το πω...Ερωτεύτηκα,κατά κάποιο τρόπο,την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα'', δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Ντέιβιντ Χόλτον , ο οποίος πρόσφατα παρευρέθηκε σε συνέδριο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) στη Θεσσαλονίκη.Απόφοιτος της Οξφόρδης και αργότερα ερευνητής του Birmingham,ο Ντέιβιντ Χόλτον,το 2000 προήχθη σε αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge και το 2006 σε καθηγητή Νέων Ελληνικών. Ειδικεύτηκε στην ύστερη μεσαιωνική λογοτεχνία, την κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης καθώς και την ιστορία και τη δομή της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Καθώς ήταν φοιτητής και του δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξει πορεία στις σπουδές του, αντί να συνεχίσει με την αρχαία γραμματεία,προτίμησε να ασχοληθεί με τη Νεοελληνική Γλώσσα και να παρακολουθήσει όλη την εξελιξή της,από την αρχαιότητα έως το σήμερα, καθώς και τη σχετική φιλολογική παραγωγή Ελλήνων ή ελληνόφονων λογοτεχνών ανά τους αιώνες.
Δεν κρύβει μάλιστα την ιδιαίτερη προτίμησή του προς τη λογοτεχνία της Κρητικής αναγέννησης. ''Είναι το μεράκι μου'', λέει χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας,ακόμα και τώρα,στη δύση αυτής της λαμπρής πορείας,έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο για τη διάσωση του τμήματος Νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Cambridge,όπου διδάσκει από το 1981.Από τη μία η δυσμενής οικονομική συγκυρία κι από την άλλη η εξάντληση του αρχικού κληροδοτήματος,βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το τμήμα, απειλούν με κλείσιμο του,αφού η έδρα,την οποία κατέχει τώρα ο κ. Χόλτον,δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά την συνταξιοδότησή του.
''Το μέλλον, όπως προδιαγράφεται τώρα είναι το κλείσιμο του τμήματος των Νεοελληνικών σπουδών.Το αρχικό κληροδότημα δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα κι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα βρετανικά πανεπιστήμια.Έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και σχολές και το κράτος δεν μπορεί πλέον,να τα χρηματοδοτήσει επαρκώς.Επειδή η μισθοδοσία του διδακτικού προσωπικού αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων λειτουργίας των ανθρωπιστικών σχολών,δεν θα πληρωθούν οι θέσεις αυτές'',εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.
Παρότι προβληματισμένος από τη διαμορφωθείσα κατάσταση,ο φημισμένος νεοελληνιστής,φιλόλογος και βυζαντινολόγος θεωρεί πως το μέλλον δεν είναι αναγκαστικά δυσοίωνο.
''Η κατάσταση -τονίζει- μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από το κράτος και από το πανεπιστήμιο, που έχει πολλές ευθύνες σε όλα τα τμήματα.Εμείς,για να σωθούμε πρέπει να ενεργήσουμε οι ίδιοι.''
Ο ίδιος, εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των δημόσιων αρχών,κοινωφελών ιδρυμάτων,αλλά και χορηγών,που αποσκοπεί στην εξασφάλιση απαραίτητων κονδυλίων,που θα δώσουν παράταση ζωής στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών του βρετανικού πανεπιστημίου.
Μέσα από αυτή την εκστρατεία του κ Χόλτον ευαισθητοποιήθηκε απόφοιτος του Cambridge,η δωρεά του οποίου αρκεί να καλύψει τη λειτουργία του τμήματος μόνο για τρία-τέσσερα χρόνια.
''Υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον αλλά είμαστε σε μια περίοδο λιτότητας,τεραστίων οικονομικών δυσχερειών για όλους μας[...]. Υπάρχει ενδιαφέρον, εκ μέρους ιδρυμάτων γνωστών -δεν θα αναφέρω ονόματα- που, ίσως, αποφασίσουν να μας βοηθήσουν με χρήματα. Τα ποσά, ωστόσο, που χρειάζονται για μια τουλάχιστον θέση, για μόνιμη χρηματοδότηση, προικοδότησή της, είναι πολύ μεγάλα'',παραδέχεται ο κος Χόλτον.
Ήδη, το πανεπιστήμιο του Cambridge αποφάσισε πως από το φετινό ακαδημαϊκό έτος δεν θα εισαχθούν νεόι φοιτητές στο τμήμα, προκειμένου, στην τριετία που απομένει για τη συνταξιοδότηση του κ Χόλτον, να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος σπουδών όλων των φοιτητών, οι οποίοι από τον πρώτο κιόλας χρόνο των σπουδών τους μαθαίνουν να διαβάζουν από το πρωτότυπο Καβάφη,Σεφέρη,Βαλτινό,Ελύτη κ.ά.
''Αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις -διευκρινίζει ο Βρετανός ακαδημαϊκός- για να μπορούν να διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα, κυρίως του 20ου αιώνα στο πρωτότυπο, να κάνουν μετάφραση άγνωστου κειμένου στα αγγλικά και να ασχοληθούν, επίσης, με συγκεκριμένα θέματα όπως το γλωσσικό ζήτημα και η διαμόρφωση της γλωσσικής ταυτότητας, αλλά και τη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με το μακρινό της παρελθόν''.
Ο φημισμένος νεοελληνιστής δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αρχαίο πνευμα, αλλά θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ένα άλλο,σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο, που θα έπρεπε να προβάλλει περισσότερο.
'' Η Ελλάδα. στο εξωτερικό προβάλλει τον αρχαίο πολιτισμό της. Αυτό δεν είναι άσχημο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό η Ελλάδα:το κλασσικό της παρελθόν. Η Ελλάδα έχει πολλούς καλλιτέχνες-λογοτέχνες,ζωγράφους, μουσικοσυνθέτες-που συνεισφέρουν σε αυτόν, το σύνολο που λέγεται νεοελληνικός πολιτισμός. Η σημερινή κουλτούρα των Ελλήνων δεν προβάλλεται στον βαθμό που αξίζει'', εκτιμά ο κύριος Χόλτον και προσθέτει διστακτικά:''Ίσως γιατί οι ίδιοι οι ΄Ελληνες δεν εκτιμούν αρκετά τον νεοελληνικό πολιτισμό τους. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω.''.
Στο συνέδριο του ΚΕΓ στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε τόπο συνάντησης για νεοελληνιστές και κλασσικούς φιλολόγους από διάφορες γωνιές του πλανήτη, ο κ. Χόλτον επισημαίνει μεταξύ άλλων, τη σημασία του για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς που απασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο ανά τον πλανήτη, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται ως προς την αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων πόρων.
Έργο αναφοράς στην ελληνική γλώσσα της μεσαιωνικής περιόδου και ''προσωπικό στοίχημα'' του κ Χόλτον αποτελεί η συγγραφή της ''Γραμματικής της Μεσαιωνικής Ελληνικής 1100-1700''.Με επιστημινικά υπεύθυνο τον ίδιο τον Ντέιβιντ Χόλτον, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο τη σύνταξη μιας γραμματικής της μεσαιωνικής, δημώδους ελληνικής.
Ο τόμος αυτός θα είναι ο καρπός ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος της Σχολής Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του βρετανικού πανεπιστημίου, που ''αγκάλιασαν'' με θέρμη, όχι μόνο οι συνεργάτες του κ Holton, που ασχολούνται επισταμένως μ αυτήν, αλλά και καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια, των οποίων η συμβολή θεωρείται πολύτιμη.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=341961&dt=07/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου