Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η δραχμή ξανάρχεται.....

Τρισέ: Χείριστη επιλογή η δραχμή

«Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενώ γερμανικό think tank προειδοποιεί ότι περισσότερη λιτότητα στην ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε «εμφύλιο»....

«Η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στην δραχμή, θα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του οικονομικού Φόρουμ του Τσερνόμπιο, στη βόρεια Ιταλία.


Τρισέ: Χείριστη επιλογή η δραχμή

Στην ίδια εκδήλωση, πλην όμως ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Τρισέ, ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής έγκυρου γερμανικού think tank (ΙFO), εκτίμησε με υπερβολή ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας μπορεί να φέρουν την Ελλάδα στο χείλος «εμφυλίου πολέμου».

Τρισέ: Χείριστη επιλογή η δραχμή

«Η πολιτική της αναγκαστικής "εσωτερικής υποτίμησης", ο αποπληθωρισμός και η ύφεση θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», είπε ο Ζιν προσθέτοντας ότι «η λιγότερο κακή επιλογή της Αθήνας, είναι η έξοδος από το κοινό νόμισμα».

«Είναι αδύνατο να περικόψουν τους μισθούς κατά 30%, χωρίς σημαντικές ταραχές (...). Η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει χωρίς τη διάσωση. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι τρομερές, αλλά η λιγότερο τρομερή είναι η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν αυτό σκοτώσει τις ελληνικές τράπεζες» κατέληξε ο Ζιν.

Στις Βρυξέλλες για τη β΄δόση

Αύριο συνέρχονται στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αν και επισήμως οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενημερωθούν επίοσης από τον Ελληνα ομόλογό τους για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση του τμήματος της β΄ δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Πιέζουν για διαρθρωτικές αλλαγές

Με την έγκριση της β΄ δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και για ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων.

Η τρόικα ξανάρχεται

Στις 13 Σεπτεμβρίου καταφθάνει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

Χρωστάμε πάνω από 230 δισ. ευρώ σε ξένες τράπεζες

Tο χρέος της Ελλάδας - δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - σε ξένες τράπεζες έφτασε στα 297,2 δισ. δολάρια (ή πάνω από 230 δισ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) στις 31 Μαρτίου του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) με την τριμηνιαία έκθεσή της.

Υψηλότερο από της Ελλάδας είναι το αντίστοιχο χρέος τόσο της Ιρλανδίας (843,8 δισ. δολάρια) όσο και της Πορτογαλίας (322,4 δισ. δολάρια) και της Ισπανίας (1.102,6 δισ. δολάρια). Το χρέος του ελληνικού Δημοσίου έφτασε στα 92,5 δισ. δολάρια έναντι 29,7 δισ. δολάρια του ιρλανδικού, 62,9 του πορτογαλικού και 127,6 του ισπανικού δημόσιου τομέα.


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου