Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Εξυπνότεροι οι εβδομηντάρηδες τού σήμερα


Νοητικά και ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν διαχρονικά άνθρωποι που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους έδειξαν ότι αυτοί έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με συνομηλίκους τους πριν από τριάντα χρόνια.

Οι ηλικιωμένοι τού σήμερα, σύμφωνα με σουηδική επιστημονική έρευνα, έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι σήμερα είναι δυσκολότερο να ανιχνευθεί η πρώιμη άνοια στους ηλικιωμένους σε σχέση με το παρελθόν, αν και η αμνησία παραμένει διαχρονικά ένα σταθερό προειδοποιητικό σύμπτωμα.

Η μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "Neurology", ανέλυσε μια σειρά από νοητικά και ψυχομετρικά τεστ που έχουν γίνει διαχρονικά στους ηλικιωμένους της σουηδικής πόλης για τον έλεγχο των επιδόσεων στην μνήμη τους, την ταχύτητα, τη γλώσσα, τη λογική, την αντίληψη του χώρου κ.α.

Η έρευνα, υπό την ερευνήτρια ψυχίατρο Σιμόνα Σακούγιου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και τη μονάδα νευροψυχιατρικής επιδημιολογίας Σαλγκρένσκα, διαπίστωσε ότι οι 70χρονοι που είχαν γεννηθεί το 1930 και έκαναν τα τεστ το 2000, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους γεννήθηκαν το 1901-2 και εξετάστηκαν το 1971.

Η βελτίωση στις επιδόσεις των πιο σύγχρονων 70άρηδων, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποδοθεί στο ανώτερο πλέον επίπεδο ιατρο-νοσοκομειακής φροντίδας πριν και μετά τη γέννα, την καλύτερη διατροφή, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, τις βελτιωμένες συνθήκες υγείας (π.χ. για καρδιαγγειακές παθήσεις), αλλά και γενικότερα στις υψηλότερες νοητικές απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, κυρίως εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας, που απαιτεί από τους ανθρώπους κάθε ηλικίας εξοικείωση με νέες γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες αναφορικά με τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις κ.α.

Από την άλλη, τα περιστατικά της άνοιας παρέμεναν διαχρονικά αμετάβλητα, καθώς εμφανίζονται σήμερα εξίσου συνήθη στην ηλικία των 70 -75 ετών, όσο ήσαν και πριν από 30 χρόνια. Τα προβλήματα μνήμης παραμένουν, όπως και πριν από δεκαετίες, ο κυριότερος - αν όχι ο μοναδικός- παράγων έγκαιρης διάγνωσης της πρώιμης άνοιας σε 70χρονους.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου