Η αγάπη πονάει, τουλάχιστον σύμφωνα με ρομαντικούς στιχουργούς. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, η αγάπη μπορεί να αποτελέσει και δραστικό παυσίπονο.
Επιστήμονες βασίστηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο εγκεφάλων και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο αίσθημα του πόνο, ενεργοποιούν επίσης και τις ερωτικές σκέψεις.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, προκάλεσαν μέτριας έντασης πόνο σε 15 φοιτητές και έλεγξαν εάν την ώρα που έβλεπαν μία αγαπημένη τους φωτογραφία ο πόνος τους αποσπούσε.
Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν προσφάτως ερωτευμένα και οι ειδικοί έλεγξαν εάν ο έντονος έρωτας που παρατηρείται τους πρώτους μήνες της γνωριμίας, μπορούσε να αποτελέσει και παυσίπονο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες προκειμένου να μετρήσουν τη δραστηριότητα σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.
Περιέλαβαν περιοχές όπως αυτές που συνδέονται με την ορμόνη δοπαμίνη, της οποίας η έκκριση με πολύ ευχάριστα γεγονότα, όπως η κατανάλωση σοκολάτας κ.λπ.
Συγκρίνοντας τις εξετάσεις, αποκάλυψαν πως όταν κάποιος βλέπει τη φωτογραφία τους αγαπημένου του, μειώνεται η δραστηριότητα στο σημείο του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα του πόνου.
«Η αγάπη προκαλεί αναλγησία και διεγείρει τις ίδιες δομές στον εγκέφαλο που διεγείρουν και τα πιο ισχυρά αναλγητικά, τα οπιοειδή», εξηγεί ο δρ Jarred Younger από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.
Πηγή : Web Only
www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου