Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Επιφυλακτική η Ρωσική Εκκλησία για την αγιοποίηση του Ευγενίου Ροντιόνωφ


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αμφιβολίες ως προς το ενδεχόμενο της αγιοποίησης του στρατιώτη Ευγένιου Ροντιόνωφ, ο οποίος θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού από τους Τσετσένους αντάρτες, διότι αρνήθηκε να βγάλει τον επιστήθιο σταυρό και να ασπαστεί το Ισλάμ.

«Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη πληροφορία μέχρι σήμερα, για τις συνθήκες του θανάτου του Ευγενίου. Όλες οι διηγήσεις και όλες οι αναφορές που έχουμε που κάποιες είναι αναλυτικές, είναι μόνο αντιλήψεις και διηγήσεις κάποιων ανθρώπων πάνω στο εν λόγω θέμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής σχετικά με την αγιοποίηση πρωθιερέας Μάξιμος Μαξίμοφ.

Για την αγιοποίηση σύμφωνα με τον π. Μάξιμο "πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνοι και έγκυροι μάρτυρες για τον θάνατο του Ευγενίου, όμως όλοι αυτοί σκοτώθηκαν".

Επίσης, ο π. Μάξιμος υπογράμμισε, ότι "ένας μόνο μάρτυρας υπάρχει εν ζωή για να μιλήσει για το θάνατο του στρατιώτη, και αυτός ο μάρτυρας είναι η μητέρα του η οποία μάλιστα δεν ήταν παρούσα στο θάνατο του Ευγενίου, έτσι μπορεί να ονομαστεί μάρτυρας μόνο με συμβατική έννοια και υπό όρους"

«Όπως εσείς σήμερα με ρωτάτε, με τον ίδιο τρόπο ρώτησα και εγώ την μητέρα του στρατιώτη ως εξής: Πως γνωρίζετε ότι ο γιός σας πέθανε με τον τρόπο αυτό;», πρόσθεσε ο π. Μάξιμος.

Εν συνεχεία τόνισε: «Η μητέρα του τότε μου απάντησε, ότι αυτό είναι μια τυπολογική κατάσταση με όλους τους Ρώσους στρατιώτες που συνελήφθηκαν και θανατώθηκαν.»

«Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να στηρίζεται σε τυπολογικές μαρτυρίες, αλλά σε ουσιαστικές», πρόσθεσε ο γραμματέας της συνοδικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεθεί το ερώτημα για την ανακήρυξη χιλιάδων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Τσετσενία.

«Και γιατί όχι, αν πρόκειται για μια ερώτηση τυπολογική, η προσπαθείτε να με πείσετε ότι όλοι οι στρατιώτες είναι χριστιανοί και γνωρίζουν γιατί πεθαίνουν;», ανέφερε ο π. Μάξιμος.

O Ευγένιος Ροντιόνωφ ήταν στρατιώτης στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας επί Γέλτσιν.

Συνελήφθη από τσετσένους αντάρτες, και αποκεφαλίστηκε όταν αρνήθηκε να γίνει μουσουλμάνος και να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, όπως είπε ο ίδιος ο δήμιος στη μητέρα του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην επέτειο από τις εκατό ημέρες από την αιχμαλωσίας του Ευγένιου Ροντιόνωφ, στην γενέτειρα του την Πένζα μια εικόνα μυρόβλησε.

Στην Ρωσία πάντως ήδη έχουν δημοσιευθεί βιβλία για την ζωή και το μαρτύριο του, με την ευλογία τού μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλεξίου Β.



www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου