Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Πονοκέφαλος» οι ερωτικές σχέσεις


Το 58,6% των γυναικών έως 50 ετών που ζήτησαν τη βοήθεια κάποιου ειδικού αντιμετώπιζαν δυσκολίες με τον σύντροφό τους. Οι σχέσεις με τα παιδιά, το κύριο πρόβλημα μετά την ηλικία των 50 ετών

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι για τις γυναίκες η ερωτική σχέση.
Τρεις στις πέντε αναζητούν βοήθεια ειδικού, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα με τον σύντροφό τους. Οι δυσκολίες με το αντίθετο φύλο αποτελούν τον κύριο «πονοκέφαλο» έως την ηλικία των 50 ετών. Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα στις σχέσεις τους με τα παιδιά.



Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την κλινική ψυχολόγο κ. Χαρά Νομικού σε 645 Ελληνίδες ηλικίας 20 ετών και πάνω, οι οποίες ζήτησαν βοήθεια κατά τα έτη 2006 έως και 2010. Το 58,6% των γυναικών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια αντιμετώπιζαν προβλήματα στις σχέσεις τους. Για το 14,2% των γυναικών ο λόγος επίσκεψης ήταν το άγχος και για το 13,3% θέματα αυτογνωσίας.
«Πονοκέφαλος» οι ερωτικές σχέσεις
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ομάδα των ψυχολόγων επισημαίνει ότι η συχνότητα στα προβλήματα των σχέσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Για τις ηλικίες 20 έως 30 ετών το κύριο αίτημα ήταν οι ερωτικές σχέσεις (25,9%) και το άγχος (24%). Σε αυτή τη δεκαετία η γυναίκα αναζητεί σχέση που να την επιβεβαιώνει και αργότερα να παρέχει ασφάλεια, συντροφικότητα, επικοινωνία και θαλπωρή.
Στις ηλικίες 30 έως 40 ετών τα προβλήματα της σχέσης αυξάνονται (29,8% των επισκέψεων) και αρχίζουν οι δυσκολίες με τα παιδιά (15,3%). Οι παντρεμένες προσπαθούν να οριοθετήσουν τη νέα οικογένεια, διατηρώντας παράλληλα την ατομικότητά τους. Αναζητούν βοήθεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο στρες που προκαλεί η έλευση των παιδιών, η διεκπεραίωση της καθημερινότητας και οι απαιτήσεις στην εργασία.
Τα προβλήματα στις σχέσεις διογκώνονται στις ηλικίες 41 έως 50 ετών (42% των επισκέψεων). Ανάλογη είναι η αύξηση στα προβλήματα με τα παιδιά (31%), τα οποία είναι συνήθως στην εφηβεία ή την πρώτη νεότητα και οι μητέρες αδυνατούν να διαχειριστούν την επαναστατικότητα και τις επιλογές στις σχέσεις τους.
Η κατάσταση αλλάζει μετά την ηλικία των 50, καθώς το κύριο πρόβλημα των γυναικών είναι πλέον οι σχέσεις με τα παιδιά (47,5% των επισκέψεων) και λιγότερο με τη σχέση (24%). Αναζητούν πλέον βοήθεια για προβλήματα με τη νύφη, θεωρώντας ότι χάνουν την επιρροή που -μέχρι πρόσφατα- ασκούσαν στον γιο. Θέματα αυτογνωσίας, άγχους και κατάθλιψης μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου