Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ευρώπη: Οι πρώτες οδηγίες για τη ραδιενέργεια





Οι μετρήσεις σε οκτώ (8) σημεία της γαλλικής ενδοχώρας κατέδειξαν πώς μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης έχει ήδη δεχθεί το πρώτο κύμα ραδιενεργού νέφους από την Φουκοσίμα όσον αφορά το ιώδιο 131.

Σε ορισμένες δε μετρήσεις είναι φανερό πώς η συγκέντρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα κατέληξε στην γη μέσω των βροχών σε μικρές και ανώδυνες μέχρι στιγμής ποσότητες. Οι ερευνητές της ανεξάρτητης επιτροπής μέτρησης ραδιενέργειας της Γαλλίας CRIIRAD επισημαίνουν πώς αντίθετα με την διάχυση ραδιενέργειας από το Τσερνομπίλ, η καταστροφή στην Φουκουσίμα διαχέει μικρότερες μεν αλλά με συχνό ρυθμό ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και πώς όλα δείχνουν πώς η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, ενδεχομένως επιδεινούμενη αναλόγως των εξελίξεων.



Ήδη, το γαλλικό ινστιτούτο συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης βρόχινου ύδατος καθώς και συγκεκριμένων τροφών (πλατύφυλλα λαχανικά, φρέσκο γάλα και κρεμώδες φρέσκο τυρί από ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού όπως βρέφη, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γυναίκες που θηλάζουν.

Απαντώντας στις χιλιάδες απορίες των πολιτών για τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ευρώπη, η γαλλική ανεξάρτητη επιτροπή μέτρησης ραδιενέργειας CRIIRAD, δημοσιεύει έρευνα που αφορά μετρήσεις που έχουν γίνει σε περιοχές της Ευρώπης και αφορούν την συγκέντρωση στοιχείων αλλά και πληροφοριών για τους κινδύνους μόλυνσης από ραδιενεργό ιώδιο 131.



Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μόλυνση ιωδίου 131 στην Ευρώπη δεν είναι πλέον «αμελητέοι». Συγκεκριμένα οι ερευνητές προτείνουν αποχή από την της κατανάλωσης του νερού της βροχής και ισχυρίζεται ότι οι ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν την κατανάλωση λαχανικών με μεγάλα φύλλα, το φρέσκο γάλα και το κρεμώδες τυρί.

Βέβαια από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει ανάγκη να κλειδωθεί κάποιος σπίτι του, η να λάβει ταμπλέτες ιωδίου. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιτροπή επισημαίνει πως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην έρευνα δεν αφορούν μόνον τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς το επίπεδο μόλυνσης του αέρα είναι ίδιο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Βρόχινο και πόσιμο νερό

Οι έρευνες κατέδειξαν πως υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται το νερό της βροχής ως κυρίας πηγής κατανάλωσης ποσίμου ύδατος. Το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, ακόμη και για τα παιδιά, να στέκονται κάτω από τη βροχή χωρίς προστασία, αλλά συνιστά να μην καταναλώνεται βρόχινο νερό ως πρωταρχική πηγή ποσίμου ύδατος.



«Αναφορικά με το νερό της βρύσης, οι υπόγειες λεκάνες ή οι μεγάλοι ποταμοί δεν πρέπει να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση των υδάτων από δεξαμενές που συλλέγουν νερό της βροχής από μία ή περισσότερες λεκάνες απορροής, όπως οι πλαγιές των βουνών, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα», προσθέτει η επιτροπή.

Όσον αφορά στο πότισμα των κήπων με νερό βροχής, το CRIIRAD προτείνει το πότισμα του εδάφους και όχι των φύλλων των λαχανικών, καθώς η απορρόφηση είναι γρηγορότερη και πιο σημαντική στην επιφάνεια του φύλλου παρά μέσω των ριζών.

Τροφική αλυσίδα

Στην έρευνα αναφέρεται ότι το σπανάκι, οι σαλάτες, το λάχανο και άλλα λαχανικά με μεγάλη επιφάνεια είναι ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα που είναι ευαίσθητα στη επιμόλυνση από ιώδιο 131, εάν καλλιεργηθούν έξω και είναι εκτεθειμένα στο νερό της βροχής. Παράλληλα, το πλύσιμο των λαχανικών δεν βοηθά καθώς το ιώδιο 131 μεταβολίζεται γρήγορα από τα φυτά.



«Όσον αφορά το φρέσκο γάλα και το κρεμώδες τυρί, όπως επίσης και το κρέας που προέρχεται από ζώα που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και τρώνε χόρτο, υπάγονται στην κατηγορία των τροφίμων που μολύνονται άμεσα και πρέπει να παρακολουθούνται», προστίθεται. Η μόλυνση του γάλακτος και του τυριού από κατσίκες και τα πρόβατα είναι πάντα μεγαλύτερη από τον βαθμό μόλυνσης των βοοειδών.

Μεγάλη συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου και στις Η.Π.Α.



Όσον αφορά τις Η.Π.Α., οι μετρήσεις δείχνουν πως έχουν πληγεί από την ραδιενέργεια, οι δυτικές ακτές, οι οποίες δέχθηκαν το ραδιενεργό νέφος από την Ιαπωνία, 6-10 ημέρες πριν τη Γαλλία. Το ινστιτούτο αποκαλύπτει ότι σε πολλά σημεία τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργού ιωδίου 131 στις ΗΠΑ είναι 8-10 φορές υψηλότερα των κανονικών.

Συγκέντρωση ιωδίου 131 στη Γαλλία

Με βάση τις αναλύσεις του εργαστηρίου της αλλά και της απογραφής των στοιχείων που δημοσίευσε η IRSN, η CRIIRAD θεωρεί ότι η δραστηριότητα του ιωδίου 131 στον αέρα θα μπορούσε να έχει φτάσει, και να υπερβαίνει το 10 mBq/m3. Στην πόλη Valence, η δραστηριότητα της πυκνότητας του αέρα άγγιξε τα 9 mBq/m3 από τις 30 Μαρτίου, έως και την 31η Μαρτίου.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό ήταν ενδεχομένως υψηλότερο στη Montélimar: στα 12 mBq/m3. Τα στοιχεία αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό πάντως άλλες περιοχές να υπέστησαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης, αν όχι υψηλότερα.

Πολύ λίγα από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δημοσιεύονται στα ενημερωτικά δελτία των IRSN είναι διαθέσιμα. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων, η σχέση ιωδίου αερίου και σωματιδίων ιωδίου θα πρέπει να ωριμάσει. Έτσι, ίσως θα είναι στη συνέχεια δυνατή η αξιοποίηση των αναλύσεων και να εκτιμηθεί η πραγματική δραστηριότητα στον αέρα για ολόκληρη τη χώρα (Γαλλία).

Στη συνέχεια της έρευνας για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή Valence αποκαλύπτεται ότι η δραστηριότητα του ιωδίου 131 προχώρησε πέραν του 1 mBq/m3 στις 27-28 Μαρτίου, 5 mBq/m3 28-30 Μαρτίου, για να φθάσει ένα ανώτατο όριο των 9 mBq/m3 στις 30-31 Μαρτίου. Από τότε, οι συγκεντρώσεις έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και να κυμαίνονται μεταξύ 1 και 4 mBq/m3. Οι τιμές με γκρι χρώμα βρίσκονται κάτω από το όριο ανίχνευσης.




Συμπεράσματα

1. «Ο ραδιενεργός κίνδυνος που προκύπτει από τις μολυσμένες αέριες μάζες που μεταφέρονται από την Ιαπωνία είναι πολύ μικρός». Το αποτέλεσμα αυτό είναι επιβεβαιωμένο και βασισμένο σε ακριβείς μετρήσεις, και δεν πρόκειται πλέον για εκτίμηση.

2. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη ραδιενεργά, είναι χαμηλός. Οι μετρήσεις των ποσοστών καταδεικνύουν ότι διορθωτικές ενέργειες όπως ο εγκλεισμός στα σπίτια ή η παροχή ταμπλέτων ιοδίνης, δεν είναι δικαιολογημένες. Το δελτίο επιβεβαιώνεται στη βάση αναλύσεων και δεν πρόκειται για υπόθεση.

3. Ο κίνδυνος που συνδέεται με την κατάποση νερού ή λήψη τροφίμων μολυσμένων από το ραδιενεργό νέφος, θα παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά. Το εργαστήριο της CRIIRAD θα συνεχίσει και άμεσα θα υπολογίσει τις ποσότητες των ραδιενεργών εκροών που αποθηκεύτηκαν στο έδαφος έτσι ώστε να αξιολογήσει την τάξη μεγέθους της μολύνσεως των τροφίμων και ως εκ τούτου να περέχει εκ των προτέρων τις απαραίτητες συμβουλές.



www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου