Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Ασπίδα» τα γυαλιά ηλίου

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η φθορά του όζοντος αυξάνει την έκθεση στην ακτινοβολία και τις επιπτώσεις στην όραση ακόμη και στις μικρές ηλικίες. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι διακοσμητικά ή αξεσουάρ μόδας στα παιδιά και στους νέους.

Πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, ώστε να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς να εμποδίζουν την όραση. Το χρώμα και η σκουρότητά τους προσδιορίζουν το πόσο κατάλληλα είναι, ενώ ενδέχεται να υπάρξει αλλοίωση των φακών έπειτα από δύο χρόνια χρήσης.

«Ασπίδα» τα γυαλιά ηλίου

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών, κ. Στέλιος Μυλόβας και Σωτήρης Δαμίγος και ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής κ. Γιώργος Ασημέλλης.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η φθορά του όζοντος αυξάνει την έκθεση στην ακτινοβολία και τις επιπτώσεις την όραση.

Η προστασία των ματιών -είπαν- πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, με τους γονείς να έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή. Τα νήπια πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά.

Οι φακοί πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο και μεγάλης αντοχής υλικά, στο σωστό μέγεθος.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση, τόσο στη UVA όσο και στη UVB ακτινοβολία και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί από πολυανθρακικό υλικό.

Για τα παιδιά που φορούν διορθωτικά γυαλιά, η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

Προδιαγραφές
Στους εφήβους, η χρήση γυαλιών ηλίου θα πρέπει να γίνεται βάσει προδιαγραφών, καθώς τα σωστά γυαλιά θα προστατεύσουν την όρασή τους. Μπορούν να συνδυαστούν και με τις επιταγές της μόδας, έχοντας ανοικτά ή έντονα χρώματα.

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να φορούν πάντα απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Η ποιότητα των γυαλιών δεν εξαντλείται στους φακούς, αλλά και στον σκελετό, καθώς τα επιπρόσθετα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να προκαλούν αλλεργία και ερεθισμούς στο δέρμα και να είναι βιοσυμβατά.

Δεν πρέπει, επίσης, να παραμορφώνονται, να είναι άφλεκτα και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που προκαλούν ενόχληση και κακώσεις.

Καμπανάκι από τους οπτικούς
«Ακατάλληλα τα γυαλιά του παραεμπορίου»

Τεράστια αύξηση του παραεμπορίου γυαλιών ηλίου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους οπτικούς, τα προϊόντα αυτά, που πωλούνται στον δρόμο, είναι συνήθως ακατάλληλα, καθώς φέρουν παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE). Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών, κ. Στέλιος Μυλόβας, κάλεσε την πολιτεία να δραστηριοποιηθεί ως προς τον έλεγχο των εισαγωγών και της διακίνησης ακατάλληλων γυαλιών ηλίου. Για να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά -είπε- τα γυαλιά ηλίου πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία, να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως τα κρύσταλλα οράσεως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ



www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου