Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Φλερτ μέσω αποκρατικοποιήσεων


Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρχίζει ένα «φλερτ» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ., με θέματα αιχμής τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία, θέματα στα οποία έχουν παρόμοιες θέσεις και, το κυριότερο, είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των δανειστών της χώρας.

Γ. Α. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς, την Παρασκευή Γ. Α. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς, την Παρασκευή Ηδη από προχθές έχει αρχίσει μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως ακόμα να πάρουν επίσημη μορφή, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τη Ν.Δ. λένε ότι είναι ανοιχτοί και σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά.

Κοινής αποδοχής

1Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε διάφορες κρατικές θέσεις-κλειδιά, όπως είναι παραδείγματος χάριν ο επικεφαλής για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ θα καλέσει τη Ν.Δ. και άλλα κόμματα να κάνουν προτάσεις. Ο πρωθυπουργός ό,τι είπε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα το εννοεί, λένε συνεργάτες του.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εμφανιστεί θετικός στο να μπουν τεχνοκράτες επικεφαλής στις αποκρατικοποιήσεις, σε κάποιες από τις οποίες μάλιστα θα τονίσει ότι η Ν.Δ. είναι πιο προωθημένη από την κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του χθες παρέπεμπαν στη θετική απάντηση που έδωσε στον πρωθυπουργό στο συμβούλιο αρχηγών, όταν τον ρώτησε αν θα τον στηρίξει στο θέμα των τεχνοκρατών.

«Προτάσεις δεκτές»

2Ο κ. Παπανδρέου, μόλις χθες από τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μετά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι επί της ουσίας υπάρχουν πράγματα στα οποία τα κόμματα μπορούν να συγκλίνουν, αρκεί να υπερβούν τις παραδοσιακές κομματικές συμπεριφορές. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση απ' όπου και αν προέρχεται, ακόμη και κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα επί των προτάσεων των άλλων κομμάτων. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού αφορά τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό, που είναι το καίριο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει τα παραπάνω, το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν δίνει την εικόνα ότι συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένο στη γραμμή της στείρας άρνησης. Κορυφαίο στέλεχος έλεγε στην «Ε» χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται η χώρα να βρίσκεται σε τέτοια κρίση και να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, να μη μιλάμε μεταξύ μας».

«Αν τον καλέσει»

3Στο πλαίσιο αυτό στη Ν.Δ. δεν λένε «όχι» σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά. «Αν τον καλέσει ο πρωθυπουργός, φυσικά και θα πάει», είπε χθες στην «Ε» στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Ηδη χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που δεν διαψεύσθηκαν, ότι ο κ. Παπανδρέου θα ξανακαλέσει άμεσα σε συνάντηση τον κ. Σαμαρά για να εξειδικεύσουν τα κοινά σημεία της πολιτικής τους. «Ο πρωθυπουργός εμμένει στη συναίνεση και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο τρόπο· είναι ανοιχτός σε ό,τι χρειαστεί» έλεγαν συνεργάτες του.

Το αγκάθι

4 Στη Συγγρού, όπου τα γραφεία της Ν.Δ., αναγνωρίζονται πλέον οι κινήσεις συναίνεσης που άρχισαν να γίνονται εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο εξ απορρήτων του προέδρου της Ν.Δ., Χρύσανθος Λαζαρίδης, παραδέχθηκε ότι «στα περισσότερα που έχουμε πει, για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση έχει φανεί ότι είτε τα αποδέχεται είτε τα συζητάει σοβαρά». «Το αγκάθι είναι οι φορολογικοί συντελεστές», τόνισε στον «Φλας». «Αν ο πρωθυπουργός πει: "θα δούμε εάν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ μας για να πάμε μαζί για επαναδιαπραγμάτευση" ε, αυτό είναι πια επαναδιαπραγμάτευση και εμείς το θέλουμε αυτό».

Στην κυβέρνηση είδαν χθες θετικά τις δηλώσεις αυτές του κ. Λαζαρίδη και έλεγαν ότι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά προϊδεάζει για μια διαφορετική στάση της Ν.Δ.

Οι συντελεστές

5 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το επιτελείο της Συγγρού και για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, που αποτελούν κομβικό σημείο του σχεδίου Σαμαρά για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Ο Α. Σαμαράς θα καλέσει και πάλι τον Παπανδρέου να συμφωνήσουν ότι τη θέλουν και οι δύο, και μετά να πάνε στην τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που στο δικό της Μνημόνιο πέτυχε να τους κρατήσει στο 12,5%. Ο Παπανδρέου, στο συμβούλιο αρχηγών, όταν του το πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εμφανίστηκε διστακτικός, με την έννοια ότι η τρόικα δεν θα το δεχθεί. Δεν απάντησε όμως αρνητικά και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πεδίο που θα μπορούσαν να συζητήσουν τα επιτελεία τους.

Αναφερόμενοι στις φορολογικές προτάσεις της Ν.Δ., και ανεξαρτήτως αν αυτές γίνονται δεκτές από την τρόικα, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, του είχε προτείνει να οριστούν ομάδες εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Ν.Δ. για να τις εξετάσουν.

Στο μεταξύ, οι βασικότεροι στόχοι της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι:

* Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα απ' όλη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής. Δύσκολη υπόθεση, αφού οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι έντονες για τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα.

* Το κρίσμο διάστημα για την κυβέρνηση είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στις 24 θα γίνει η σύνοδος κορυφής, η οποία επί της ουσίας θα αποφασίσει για το μέλλον της δανειακής χρηματοδότησης, και στις 29 θα πρέπει να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Η κυβέρνηση όμως καίγεται μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση και να έχει συσταθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η πιο πρόσφορη αυτή τη στιγμή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση του ποσοστού του 16%. *




www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου