Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Φάρμακο» για την άπνοια η μεσογειακή διατροφή



Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής, σε συνδυασμό με λίγο περπάτημα την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μία νέα, ελληνική μελέτη.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον δρα Χριστόφορο Παπανδρέου, εξέτασαν 40 παχύσαρκους εθελοντές, που έπασχαν από αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου.

Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας προκαλεί συχνές παύσεις της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια ο ασθενής να ασφυκτιά και να μισοξυπνά για να πάρει ανάσα.

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές σχετιζόμενες με τον ύπνο αναπνευστικές διαταραχές, προσβάλλοντας ποσοστό 2-4% των ενηλίκων. Το ποσοστό αυτό, όμως, φτάνει το 20-40% μεταξύ των παχυσάρκων, γι’ αυτό και η απώλεια των περιττών κιλών αποτελεί ουσιώδες τμήμα της συνιστώμενης θεραπευτικής αγωγής για την άπνοια.

Τα διαιτολόγια

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην διαδικτυακή έκδοση της «Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Επιθεώρησης», θέλησαν να διαπιστώσουν εάν έχει σημασία η διατροφή που θα ακολουθήσει ένας ασθενής, στην προσπάθειά του να αδυνατίσει.

Έτσι, χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Οι μισοί ακολούθησαν μια προσεγμένη διατροφή, ενώ οι άλλοι μισοί μια μεσογειακή διατροφή.

Η προσεγμένη διατροφή τους επέτρεπε λ.χ. εννέα μερίδες κρέας την εβδομάδα και μία μερίδα ψάρι, ενώ η μεσογειακή συνιστούσε τρεις μερίδες κρέας την εβδομάδα και τρεις ψάρι.

Επιπλέον, η προσεγμένη διατροφή συνιστούσε 1-2 φρούτα και 1,5 μερίδα λαχανικά την ημέρα, καθώς και μία μερίδα όσπρια την εβδομάδα, ενώ η μεσογειακή συνιστούσε 4 φρούτα και 5 μερίδες λαχανικών την ημέρα, καθώς και τουλάχιστον τρεις μερίδες όσπρια την εβδομάδα.

Σε όλους τους εθελοντές, εξάλλου, συστήθηκε να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα, φροντίζοντας να περπατούν καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Επειδή, εξάλλου, όλοι είχαν άπνοια, όλοι κοιμόντουσαν φορώντας μια συσκευή θετικής πίεσης αέρα, η οποία συχνά χορηγείται στους ασθενείς με άπνοια, επειδή το ρεύμα αέρα που εκπέμπει διατηρεί ανοιχτή την ανώτερη αναπνευστική οδό των πασχόντων τις ώρες που κοιμούνται.

Ευρήματα

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους ασθενείς τους σε μελέτη του ύπνου, κατά την οποία καταγράφονται διάφοροι δείκτες της υπνικής άπνοιας, όπως η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, οι κινήσεις των ματιών, το ροχάλισμα και τα επεισόδια άπνοιας.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν στην μελέτη αυτή κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και 6 μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν ακολουθήσει την μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο αριθμό επεισοδίων άπνοιας όταν κοιμόντουσαν βαθιά. Σε αυτό το στάδιο του ύπνου (λέγεται στάδιο REM) που χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των οφθαλμικών βολβών, τείνει να αναπτύσσεται το 25% των απνοιών.

Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακολουθήσει το διαιτολόγιό τους, να έχουν αυξήσει την δραστηριότητά τους και έτσι να έχουν αδυνατίσει, παρουσιάζοντας μείωση στο λίπος στην κοιλιά τους.

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τον αντίκτυπο που έχει στην άπνοια η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα», δήλωσε ο δρ Παπανδρέου.

«Το εύρημα πως η προσέγγιση αυτή ελαττώνει τις άπνοιες στη διάρκεια του σταδίου REM του ύπνου είναι πολύ σημαντικό, διότι πρόσφατες μελέτες τις συσχέτισαν με αυξημένο κίνδυνο συστηματικών επιπλοκών (στον πάσχοντα), όπως ο τύπου ΙΙ διαβήτης».



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου