Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στις γυναίκες


Άλλη μία επιστημονική έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες και να επιβεβαιώσει ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Έπειτα από διάφορες μελέτες που έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου, η νέα ασιατική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον έναν μήνα, έχουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, είτε καπνίζουν είτε όχι.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Γουέι-Γιεν Λιμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου των πνευμόνων «Lung Cancer», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 1.000 γυναικών (400 με καρκίνο και 814 υγιείς) και διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε ποσοστό 50% ή και παραπάνω.


Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεσα αντικαρκινική δράση, όμως σαφώς συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Πάντως, οι Ασιάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι το όλο ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.


Ακόμα, μεγαλύτερη ωφέλεια φαίνεται να έχουν οι καπνίστριες που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, καθώς σε αυτές η μείωση του κινδύνου έφθασε το 62% έναντι 50% για τις μη καπνίστριες. Πάντως, αν και είναι σχετικά μεγάλη η διαφορά του κινδύνου μεταξύ όσων παίρνουν τακτικά ασπιρίνη και όσων δεν παίρνουν, σε απόλυτους όρους η μείωση του ατομικού κινδύνου για την κάθε γυναίκα είναι μάλλον μικρή.


Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που η ασπιρίνη μπορεί να δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου. Μία αιτία είναι ότι μπλοκάρει ένα ένζυμο (Cox-2) που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση (δύο παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου) και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.


Από την άλλη, όμως, δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο γαστρεντερολόγος Άντριου Τσαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε ότι τα έως τώρα στοιχεία για τη σχέση ασπιρίνης-καρκίνου είναι «ανάμεικτα». Όπως είπε: «το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος, για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, είναι να μην καπνίζει». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ειδικά για το έντερο υπάρχουν πιο ισχυρά στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί όντως να δράσει προστατευτικά κατά του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συμπλήρωσε, είναι πολύ πρόωρο να συστήσουν οι γιατροί σε όλους τους ανθρώπους από τη μέση ηλικία και μετά να παίρνουν ασπιρίνη κάθε ημέρα.


Η συχνή λήψη ασπιρίνης αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως έχει πιθανές παρενέργειες, κυρίως στο στομάχι (κίνδυνος αιμορραγίας).


Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου