Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

«Ανάσα» για 119.000 ανέργους


Θα τρέξουν από την επόμενη εβδομάδα και ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 816 εκατ. ευρώ


Τέσσερα νέα επιδοτούμενα προγράμματα θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την ενίσχυση 119.000 ανέργων. Τα προγράμματα θα «τρέξουν» άμεσα από τον ΟΑΕΔ και ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 816 εκατομμύρια ευρώ.


Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε πως «οι θέσεις εργασίας ανοίγουν για τους Ελληνες πολίτες την επόμενη εβδομάδα. Δεν εξαγγέλλουμε κάτι που θα γίνει. Μιλάμε για κάτι που γίνεται».

Αναλυτικά τα προγράμματα, που θα τεθούν σε ισχύ, είναι τα εξής:


Χειραψία του Γ. Παπανδρέου με εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ
Χειραψία του Γ. Παπανδρέου με εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ

1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης 40.000 ανέργων με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται:

Για την πλειονότητα των ανέργων η επιχορήγηση ορίζεται στο 100% για το πρώτο έτος, στο 75% για το δεύτερο έτος, στο 50% για το τρίτο έτος και στο 25% για το τέταρτο.

?Για «ειδικές» ομάδες ανέργων στο 100% για τα δύο πρώτα έτη και στο 50% για τα δύο υπόλοιπα. Αυτό αφορά νέους έως 30 ετών, ανέργους που χρειάζονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ, γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Για την πλειονότητα των ανέργων η επιδότηση είναι 80% για το πρώτο έτος και 60% για το δεύτερο έτος.

Ωστόσο για τους νέους έως 30 ετών και τις υπόλοιπες ειδικές ομάδες (που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα) τα ποσοστά επιχορήγησης είναι 80% για τη διετία.

Σημειώνεται πως και στα δύο προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και στους τομείς της πράσινης οικονομίας. Αντιθέτως, δεν υπάγονται στα προγράμματα ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

Στα δύο προγράμματα υπάρχουν και «ασφαλιστικές δικλίδες» για να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Ετσι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες από 22 έως 64 ετών και έχει προϋπολογισμό 96 εκατομμύρια ευρώ.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 36 μήνες και το ποσό διαμορφώνεται στα 24.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου. Η επιχορήγηση δίνεται για δύο μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου (εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου).

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Επίσκεψη Γιώργου στον ΟΑΕΔ
Είμαστε κοντά στους νέους και τους ανέργους

Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, δίνει η κυβέρνηση. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφτηκε χθες τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι.

«Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Συνέχισε κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα στον χώρο της ανεργίας» με την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και με προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε νέους τομείς (όπως της πράσινης ανάπτυξης).

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στον νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου