Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το κάπνισμα φταίει που οι άνδρες πεθαίνουν πιο γρήγορα


Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία που κατά μέσο όρο οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ της υγείας των δύο φύλων αφορά κατά 40-60% στις ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο στις περισσότερες χώρες.

Εξαίρεση αποτελεούν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Δανία όπου το ποσοστό είναι μικρότερο καθώς και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών, αποδίδεται κατά περίπου 56% στο τσιγάρο.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας» στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 21% περίπου.



www.enet.gr

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η διαφορά εξηγείται από τη βιολογία ή το γεγονός ότι οι γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια περισσότερο από τους άνδρες. Ωστόσο η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει το κάπνισμα ως το βασικό ένοχο.

Ο καθηγητής Gerry McCartney, επικεφαλής της έρευενας, δήλωσε: "Αυτή η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει απλώς μια βιολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλει μεταξύ των χωρών δείχνει ότι παίζουν ρόλο τα κοινωνικά αίτια και σε μεγάλο βαθμό, το κάπνισμα".

Στην Ελλάδα, στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000, με συνέπεια η «ψαλίδα» εξαιτίας του τσιγάρου να είναι 130 παραπάνω θάνατοι ανδρών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου